Tetřev zaútočil na běžkařku. Mohl ji považovat za sexuálního partnera, míní ornitolog

Tetřev na Šumavě

Tetřev na Šumavě zaútočil na běžkařku

Po sociálních sítích koluje video, v němž vzácný pták tetřev hlušec napadl běžkařku na Šumavě. Někdo však říká, že se jí dvořil. To je podle ornitologa Zdeňka Vermouzka možné, pokud to byl pták z umělého chovu, který je na lidi zvyklý. Tím pádem by si vtiskl podobu člověka jako svého sexuálního partnera, a tak by se skutečně mohl člověku dvořit a snažit se s ním navázat kontakt, řekl Vermouzek CNN Prima NEWS.

„U tetřevů se toto chování čas od času objevuje. Otázkou je, jestli jsou to divocí ptáci, nebo ptáci z umělého odchovu, kteří jsou zvyklí na lidi. Může se stát, že občas hájí své teritorium i před většími zvířaty, tedy i před člověkem,“ okomentoval video pro CNN Prima NEWS Vermouzek.

Zda se ale jednalo o útok, nebo o námluvy, nedokázal odhadnout. „Že by se jí dvořil, by bylo možné, pouze pokud by to byl pták, kterého odchovali lidé a jenž si vtiskl podobu člověka jako svého sexuálního partnera. Tím pádem by se skutečně mohl člověku dvořit a snažit se s ním navázat nějaký takový kontakt,“ připustil ornitolog z České společnosti ornitologické.

Někteří lidé tvrdí, že se běžkaři pohybovali na nevyznačené trase a ptáka vyrušili. Podle Vermouzka je ale možné, že byli na vyznačené běžkařské trase a náhodně tetřeva potkali. I přesto, že se jedná o velmi vzácný druh. „Pokud je to pták, který se nebojí lidí a je na ně nějakým způsobem zvyklý, potom se může pohybovat v blízkosti navštěvovaných veřejných tras,“ podotkl ornitolog.

Video na Facebooku zveřejnil Jiří Mánek, bývalý ředitel šumavského národního parku. Ten upozornil, že byl tetřev spatřen tam, kde v létě i v zimě chodí davy lidí. „Přímo na turistické trase. Pták se také běžně objevuje v těžbě, lidí se zas tak moc nebojí. Padesát procent pozorování tetřeva je buď na turistické trase, nebo v těžbě,“ upozornil Mánek na Facebooku. O jeho video však nešlo.

Přežil by, kdyby se místo s běžkařkou setkal s vlkem?

Je také možné, že pokud tetřev v zimě vydá hodně energie, může ho to stát život. Vermouzek ale upozorňuje, že záleží na konkrétním jedinci, jak je na tom zdravotně a jakou má kondici. „Předpokládám, že kdyby pták na takové chování neměl odpovídající kondici, nedělal by to. Neznám ale okolnosti. Nevíme, co to je za ptáka,“ uvedl.

Tetřevové jsou v Česku striktně chránění, patří do nejvyšší kategorie kriticky ohrožených zvířat. Jsou také velmi vzácní, vyskytují se výhradně na Šumavě a pokoušejí se o reintrodukci v Beskydech. „Normálně je to naprosto plaché zvíře, které se nenechá vidět, je někde ukryté a rušení lidmi mu velice vadí hlavně v zimním období, kdy spotřebuje velice skromné množství potravy, kterou má v horském prostředí k dispozici. Přesto se občas může stát to, co vidíme na videu, že se některý pták člověka nebojí. Otázkou je, jakou by měl šanci na přežití, kdyby se nesetkal s člověkem, ale s jiným zvířetem. Například s vlkem,“ dodal Vermouzek.

Tagy:
Šumava ptáci ornitologie zima pták zvířata Facebook CNN Prima NEWS Jihočeský kraj Česko Národní park Šumava běžkaři tetřev ornitolog Zdeněk Vermouzek Česká společnost ornitologická Jiří Mánek