Naočkujme první dávkou potřebné a do deseti týdnů můžeme rozvolňovat, vyzývá imunolog

Imunolog Vojtěch Thon

„Máme nová vědecká data, která ukazují, že druhá dávka vakcíny může být podána později a první dávka chrání proti onemocnění COVID-19 sama o sobě,“ uvedl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové televize CNN Prima NEWS imunolog Vojtěch Thon. Podle něj je tak potřeba podat dávku asi 700 tisícům občanů, kteří jsou ke koronaviru náchylní. Během osmi až deseti týdnů pak bude Česko z nejhoršího venku a bude se moci začít rozvolňovat.

Druhá dávka valkcíny působí i po delší době a daleko významněji, doplnil Thon s tím, že tato data jsou publikovaná v nejlepších vědeckých časopisech. Zároveň upozornil, že imunita nastává za tři týdny po první dávce vakcíny. „Když se naočkují co nejrychleji všichni potřební, během osmi až deseti týdnů bude společnost vyvedena z toho nejhoršího. Lidé nebudou umírat a nemocnice budou moci fungovat v režimu jako před covidem. Pak můžeme celou společnost otevírat a ostatní se doočkují později, až bude v zemi mnoho vakcín,“ vysvětlil Thon s tím, že podle studie zveřejněné ve středu první dávka vydrží ochraňovat několik měsíců, tedy déle, než se původně myslelo.

„Souhrn údajů o přípravku k jednotlivým vakcínám přesně uvádí, že dávku je možné podat v nejkratším intervalu tří nebo čtyř týdnů, ale to neznamená, že nemůže být podána později,“ zdůraznil imunolog s tím, že by novou strategii měli okamžitě zorganizovat hejtmani, kteří to mají za úkol. Zároveň varoval, že se objevují další mutace koronaviru, a tak když Češi v této strategii propásnou následujících čtrnáct dní, už nic nepůjde vrátit zpět.

„Velká Británie k tomuto přistoupila, má vyočkováno přes čtyři miliony dávek a jejich křivka nově nakažených i úmrtí klesá,“ uvedl Thon.

Mají se očkovat lidi, kteří koronavirus prodělali?

Imunolog zároveň vysvětlil, že v současné době není potřeba podávat vakcínu těm, kteří koronavirus už prodělali, a ani ty, kteří mají protilátky specifické proti COVID-19, a neví, že ho prodělali. Ti jsou podle imunologa v současné době chránění. „A to buněčnou imunitou a protilátkovou imunitou. Chráněni jsou navíc mnohem déle, než jsou uváděné tři měsíce,“ zdůraznil imunolog.

„Vakcína tak může být ušetřena pro ty, kteří ji v danou chvíli potřebují. A to nemusí být jen nad osmdesát let věku, ale třeba nad 65 let, kteří jsou bezradní, žádají o tuto vakcínu a se k nim nemůže dostat,“ upozornil Thon.

S jeho strategií naočkovat první dávkou vakcíny co nejvíce lidí souhlasí i slovenský epidemiolog Marek Majdan. „Myslím, že pan profesor má pravdu. Na Slovensku je zatím strategie taková, že se prodloužil interval od podání druhé dávky, takže také tu zatím není politika, že se podá první dávka více lidem. Ale je rozumné o tom začít uvažovat,“ vyzval Majdan.

Slovensko od podělí ještě zpřísňuje

Podle něj se situace na Slovensku stejně jako v Česku nelepší. „Stále nám roste počet hospitalizovaných a počet nově nakažených neklesá. Šíří se tu britská mutace a opatření se nedodržují tak, jak by se dodržovat měla,“ uvedl Majdan s tím, že čím déle trvá pandemie, tím je ochota lidí dodržovat opatření menší.

Opatření na Slovensku se ale od pondělí ještě více zpřísňují. „I když se situace nelepší, tak se vláda rozhodla otevřít první čtyři ročníky základních škol, poslední ročníky středních škol a mateřské školy s tím, že zpřísnila režim, že rodiče budou muset být testovaní každých sedm dní. Také nařídila home office a jen ve výjimečných případech, kdy je to nezbytné, bude možné chodit do práce,“ popsal Majdan.

Dodal, že nově byl na Slovensku spuštěn i takzvaný covid automat, který bude uvolňovat a zpřísňovat opatření po regionech. „Ale to, až se zlepší čísla. Momentálně jsme všichni v nejhorší fázi a máme nejpřísnější opatření,“ dodal Majdan.

Tagy: