Okamura: Do roku 89 kolaborovali s KSČ a teď nás šikanují za názory. Jsem šokován

Tomio Okamura

Rozhovor s Tomiem Okamurou

„Do roku 1989 jsme o jiném názoru moc diskutovat nemohli. Ani ve snu by mě ale nenapadlo, že se budeme bát vyjádřit svůj názor i dnes,“ prohlásil Tomio Okamura. Poslanec za SPD se při vzpomínce na události 17. listopadu roku 1989 vyjádřil také k současné politické situaci.

Pokud by lidé nemohli vyjadřovat svůj názor, znamenalo by to podle Okamury závažný problém. „Netýká se to pouze 17. listopadu a dnešního dne, ale vidíme, že jsme čím dál častěji svědky různé perzekuce za svobodu názoru, a tím mám na mysli sociální sítě,“ uvedl Okamura.

Ve snu by ho prý nenapadlo, že se v dnešní době bude bát vyjádřit vlastní názor. „Mít strach z toho, aby nás někdo za názor nešikanoval, abychom nebyli terči útoků některých stran jen proto, že mají jiný názor, než mám já,“ řekl a dodal, že bychom si měli vážit možnosti nad názory diskutovat: „Protože do roku 1989 jsme o vlastním názoru ani moc diskutovat nemohli.“

Zároveň ho šokuje, že lidé, kteří do roku 1989 mlčeli, a dokonce kolaborovali a byli aktivními členy KSČ, nyní jiné za jejich názor šikanují. „Podsouvají nám své názory, přitom oni sami byli srabi, kteří mlčeli. Jedná se o vážně absurdní situaci, do které jsme se po roce 1989 dostali,“ komentoval Okamura.

Podle něj je apel na svobodnou demokracii aktuální i dnes. „Čelní představitelé, i Václav Havel, po sametové revoluci slibovali například zákon o referendu. Jenže poté, co se nové elity chopily moci, se tyto sliby pomalu vytratily. A dodnes například zákon o referendu nemáme ani přesto, že byl v roce 1989 po sametové revoluci slibován,“ uvedl Okamura.

Představitel opozice volá mimo jiné i po dodržování vládních opatření proti šíření koronaviru. „To, co si o opatřeních myslíme, zda jsou správná, cílená a zda informace probíhají správným směrem, to je jiná věc. Rozhodně by se ale mělo dodržovat to, co se vyhlašuje, ať si o tom myslíme cokoliv,“ míní.

Tagy: