Trest za podporu nezávislosti. Čína uvalila sankce na sedm tchajwanských činitelů

Čína uvalila sankce na sedm tchajwanských činitelů včetně diplomatické zástupkyně ve Spojených státech. Chce je tím potrestat za údajnou podporu nezávislosti Tchaj-wanu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média.

Sankce přicházejí poté, co na začátku srpna navštívila Tchaj-pej předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Podle Číny, která považuje demokraticky spravovaný Tchaj-wan za nedílnou součást svého území, krok vyslal špatný signál tchajwanským politickým silám usilujícím o nezávislost ostrova.

Mezi osobami, na něž čínský úřad pro záležitosti Tchaj-wanu uvalil sankce, je nově šéfka diplomatického zastoupení Tchaj-wanu ve Spojených státech Siao Mej-čchin, předseda tchajwanské Rady národní bezpečnosti či politici z vládnoucí Demokratické pokrokové strany (DPP). Podle Pekingu osoby na sankčním seznamu „úmyslně zvýšily napětí v Tchajwanském průlivu a lehkomyslně podkopaly stabilitu a mír v regionu“.

Tchaj-wan nové sankce odmítl, podle něj Peking nemůže zasahovat do jeho demokratického zřízení. „Nemůžeme akceptovat hrozby a výhrůžky autoritářských a totalitních režimů,“ uvedla mluvčí tchajwanského ministerstva zahraničí.

Již dříve zařadila Čína na svůj sankční seznam tchaj-wanského premiéra Su Čen-čchanga či ministra zahraničí Josepha Wua. Sankcionované osoby nesmí navštívit Čínu, Hongkong ani Macao. S nimi spřízněné firmy a investoři nebudou smět v Číně podnikat. Podle agentury Reuters tak sankce mají na tchajwanské činitele jen velmi omezený dopad.

Tagy:
Hongkong Tchaj-wan sankce USA Čína Tchaj-pej Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Nancy Pelosi Macao Demokratická pokroková strana (Čínská republika)