Vytáhla kamaráda z rozbouřené řeky. Teď se 13letá hrdinka Viktorka dočkala ocenění

Hrdinka

Mladá hrdinka

Za záchranu lidského života ocenil v pátek olomoucký hejtman teprve třináctiletou Viktorku. Ta se o prázdninách vrhla do rozbouřené řeky, aby zachránila svého kamaráda, který byl podle svědků v bezprostředním ohrožení života. Chlapec díky ní vyvázl bez zranění.

Odvážná školačka chodí na základní školu Demlova v Olomouci. V pátek 22. října tu pro ni uspořádali malou slavnost. „Olomoucký kraj je rád, že takové děti, takové lidi tady máme,“ sdílel hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Dívka se v létě na dětském táboře vrhla do Moravské Sázavy, jejíž hladina po deštích dosahovala ke dvěma metrům. Ze silného proudu vytáhla jedenáctiletého kamaráda, který se i přes zákaz pohyboval příliš blízko řeky.

„Udělal krok a úplně zahučel pod vodu. Šla jsem do vody za ním, vytáhla jsem ho,“ vzpomíná 13letá dívka a dodává, že sama strach neměla: „Nepřemýšlela jsem nad tím.“ Svým nebojácným jednáním podle svědků chlapci zachránila život.

„Moment toho hrdinství, který já vidím, je v tom, že se prostě nerozhlížela, nepřemýšlela o nějakém svém vlastním ohrožení a skočila do vody. Strašně si jí za to vážím, protože zachránila nejen lidský život, ale i celý tábor, protože to by si člověk vyčítal do smrti,“ podotkl Pavel Ryšlink, organizátor tábora, na kterém k celé události došlo.

A hrdá je i její maminka. „Hlavou mi běželo, co by se stalo, kdyby to úplně nevyšlo. Pak jsem si ale řekla, že kdyby to bylo v opačném gardu, kdyby pomoct potřebovala ona, také bych byla ráda za někoho takového, jako je ona sama,“ dodala maminka Veronika Kudrnová.

Tagy: