Trump nemá nominaci jistou. Haleyová může sjednotit republikány, stojí za ní i štědří dárci

Bývalý americký prezident Donald Trump ještě nemá republikánskou nominaci do boje o Bílý dům jistou. V národních průzkumech sice před svými stranickými soupeři jasně vede, v šetření jednotlivých států to pro něj už tak růžové není. Největší šanci porazit Trumpa má bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová. Kromě nadějných čísel v průzkumech před nadcházejícími primárkami při ní stojí také někteří štědří dárci.

Spojené státy vstoupily do závěrečných příprav na boje o republikánskou nominaci na prezidenta USA. První republikánské primárky jsou naplánovány již na leden příštího roku a jejich jasným favoritem je předchůdce Joea Bidena v Oválné pracovně Donald Trump.

ČTĚTE TAKÉ: Senátor spasil kolegyni dusící se žebírkem. Mohou za to demokraté, rýpla si pak politička

Jak informuje CNN, Trump v některých celonárodních průzkumech mezi republikánskými voliči dosahuje až 60% podpory. Na druhém místě je guvernér Floridy Ron DeSantis, který se pohybuje okolo 15 % a první trojici uzavírá bývalá velvyslankyně USA při OSN a guvernérka Jižní Karolíny Nikky Haleyová s 10 procenty. Nikdo, kdo by v celostátních průzkumech v této fázi zaostával o tolik jako Haleyová, ještě nikdy nominaci nezískal. Podle CNN má ale právě ona šanci Trumpa v lednu porazit.

Situace v jednotlivých státech je totiž o poznání jiná než na celonárodní úrovni. CNN připomíná, že výsledky primárek bývají často ovlivněny hlasováním v předchozím státě. Pokud tedy Haleyová zaznamená dobrý výsledek v prvních státech, může jí tato dynamika zajistit větší podporu v hlasování v dalších. Prvními důležitými zastávkami v republikánských primárkách jsou Iowa, New Hampshire a Jižní Karolína. Ve všech těchto státech sice Trump vede, jeho náskok je ale znatelně menší než na národní úrovni.

Podle průzkumu z konce října měl Trump v Iowě 43 %, zatímco Haleyová a DeSantis po 16 procentech. Tři čtvrtiny nerozhodnutých ale podle průzkumů nejsou příznivci Trumpa, Haleyová tedy může oslovit poměrně velké množství voličů. Trumpův náskok je sice velký, ale není nepřekonatelný. Z minulosti jsou známy případy, kdy v Iowě zvítězil politik, který na lídra asi měsíc před primárkami ztrácel okolo 20 %. Haleyová prý navíc nepotřebuje Iowu nutně vyhrát, stačí dosáhnout lepšího výsledku, než předpokládají průzkumy.

Výhoda domovského státu

Historie ukazuje, že nejlepším způsobem, jak předpovědět výsledky následujících primárek v New Hampshire, je kromě předvolebních průzkumů vzít v úvahu také to, o kolik kandidáti překonali očekávání v Iowě. Ani v New Hampshire není Trumpovo vedení nepřekonatelné. Podle průzkumu CNN má bývalý prezident podporu 42 procent voličů, zatímco Haleyová 20.

Bývalá velvyslankyně při OSN by navíc mohla mít výhodu také v Jižní Karolíně, neboť právě zde šest let zastávala post guvernérky. Podle listopadového průzkumu zde Trump před Haleyovou vede v poměru 48 % ku 19. Pozoruhodný je ukazatel příznivého hodnocení mezi voliči. Trumpa hodnotí velmi kladně 52 % republikánských voličů, což není příliš velký náskok před Haleyovou s 38 %. Tato statistika často vysoce koreluje s finální podporou v primárkách.

Není těžké si představit, jak by Haleyová mohla ve svém domovském státě tento rozdíl snížit. Důležitou otázkou je, zda se jí podaří přenést dynamiku z možných nečekaně dobrých výsledků i do dalších států. Vše tedy záleží na tom, jak dopadne hlasování v Iowě. Je ale jasné, že Trump ještě nemá vyhráno. K Haleyové se totiž přesunuli také někteří velcí republikánští dárci.

Vlivná síť miliardáře stojí za Haleyovou

Minulý týden oznámila organizace Americans for Prosperity Action podporu Haleyové v republikánských primárkách. Jde o vlivnou síť financovanou miliardářem Charlesem Kochem a předními průmyslovými a korporátními dárci, kteří si podle CNN myslí, že vítězství Donalda Trumpa je pro USA příliš velkým rizikem.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Kdyby byly volby dnes, Trump by vyhrál. Poráží Bidena v klíčových státech, uvádí průzkum

Tato podpora je podle amerického média důkazem, že Haleyová se stala favoritkou republikánského establishmentu na křeslo v Oválné pracovně a hlavní Trumpovou alternativou. Bývalá guvernérka by díky podpoře Kochovy sítě mohla zastínit své soupeře a stát se hlavní vyzývatelkou bývalého prezidenta, za kterou by se mohli sjednotit antitrumpovští republikánští voliči.

Výkonná ředitelka AFP Action Emily Seidelová uvedla, že Haleyová má nejlepší předpoklady k poražení Trumpa v primárkách. Argumentovala tím, že Američané jsou připraveni posunout se dál. A i když Seidelová přímo nezmínila čtyři trestní procesy, které se na bývalého prezidenta valí, poznamenala, že Trumpova „negativní bagáž“ poškodila republikánské kandidáty v předchozích volbách.

„AFP Action je hrdá na to, že může plně podpořit Nikki Haleyovou, která nabízí Americe příležitost obrátit list v současné politické éře, vyhrát republikánské primárky a porazit Joea Bidena v listopadu příštího roku,“ dodala Seidelová.

Pokud by se Helyové skutečně podařilo to, co se nyní jeví jako téměř nemožné, tedy porazit v primárkách Trumpa a získat republikánskou nominaci, souboj s Bidenem by pro ni už měl být jednodušší. Ve většině hypotetických průzkumů totiž Haleyová současného demokratického prezidenta poráží. Zda se ale dostane tak daleko, naznačí až výsledky prvních primárek v lednu příštího roku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden nazval čínského prezidenta diktátorem. Je to politická manipulace, reagoval Peking

Tagy: