Turecko darovalo Mexiku štěně. Nahradí Protea, který zahynul při akci po zemětřesení

Mexická armáda do svých řad ve středu přijala štěně, které se stane součástí jejího týmu pátracích psů. Štěně jí darovalo Turecko poté, co při akci po ničivém zemětřesení z letošního února uhynul jeden z mexických psů vycvičených k vyhledávání lidí pod troskami budov.

Tříměsíční štěně německého ovčáka, které agentura Reuters popsala jako černo-béžovou chlupatou kuličku s plandavýma ušima a nadměrnými tlapkami, se jmenuje Arkadas. To v turečtině znamená „přítel“. Výcvik Arkadase bude mít na starost stejný cvičitel, který pečoval o psa Protea, který uhynul během mise v Turecku, uvedla mexická armáda.

Mexiko poslalo do Turecka pátrací psy po zemětřesení, které začátkem února zasáhlo rozsáhlou oblast na pomezí Turecka a Sýrie. V obou zemích při této katastrofě zemřelo nejméně 54 000 lidí. Mexiko pro Protea uspořádalo vojenský pohřeb.

SOUVISEJÍCÍ: Fenka Terezka zachraňuje životy po zemětřesení v Turecku. Jak přesně psi v sutinách pomáhají?

Na oficiálním uvítání ve své nové jednotce měl Arkadas nasazený zelený postroj s našitou mexickou vlajkou. Jeho lidští kolegové stáli v pozoru a štěně prý štěkalo, když zněla mexická hymna.

„Děkuji přátelům z Mexika, kteří mě tak láskyplně přijali. Slibuji, že udělám vše pro to, abych byl skvělým pátracím a záchranářským psem,“ napsalo mexické ministerstvo obrany na Twitteru jménem Arkadase.

Tagy: