Tvorba deepfake videa zabere pár minut, varovala expertka. Jak pomůže AI v odhalování UFO?

Vedoucí oddělení zpracování obrazové informace ÚTIA AV ČR Barbara Zítová

Vědkyně Zitová o výrobě deep fake videí

Ke tvorbě deepfake videa stačí dvě minuty, přiblížila ve vysílání CNN Prima NEWS Barbara Zitová, vedoucí oddělení zpracování obrazové informace ÚTIA AV ČR. Zdůraznila však, že aplikace vyžadují zpravidla povolení, takže není možné použít k podvodnému videu „kohokoliv, kdo je na internetu“. Expertka rovněž popsala, jak může umělá inteligence pomoci v objasňování snímků s UFO.

„K vytvoření deepfake videa zabere uživateli dvě minuty. Stačí pouze nahrát video sebe sama do aplikace,“ vysvětlila Zitová v pořadu Nový den. „Je ale dobře, že software vyžaduje nějaké potvrzení, takže nemůžete udělat falešné video s tváří kohokoliv, koho najdete na internetu,“ zdůraznila.

ČTĚTE TAKÉ: Převratný objev astronomů: Narazili na masivní černou díru. „Spící obr“ jim vyrazil dech

Expertka připomněla, že zásadním nebezpečím spojeným s umělou inteligencí jsou dezinformace. „Z toho důvodu je nutné neustále připomínat, že vše, co lidé vidí na internetu, nemusí být pravda,“ pronesla a následně apelovala na uživatele, aby jakýkoliv audiovizuální záznam důkladně prověřili a ověřili si, že se nejedná o podvrh.

Rovněž připomněla, že pojem „deep“ odkazuje na technologii umělé inteligence. „Falšování obrazových materiálů je z hlediska historie známou věcí. Abraham Lincoln nechal použít svou hlavu na tělo jiného muže. Úpravu fotografií hojně využíval i československý prezident Klement Gottwald či sovětský diktátor Josif Stalin,“ shrnula Zitová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Technologie se však prý vyvíjí jak na „dobré, tak zlé“ straně. Expertka mimo jiné vyjmenovala, v jakých oblastech může být umělá inteligence využita pozitivně. „Pedagog může AI využít k vytvoření virtuálních přednášek. Aplikace také umožňuje, aby matky například na služebních cestách mohly skrze ni číst svým dětem pohádky na dobrou noc,“ vysvětlila.

Technologie rovněž může pomoci s objasňováním snímků UFO. „V našem ústavu při Akademii věd jsme ve spolupráci s ČVUT vyvinuli aplikaci, která může rozklíčovat původní nejasný objekt,“ dodala vědkyně.

Obětí sofistikovaného podvodu se stala i multiplatforma CNN Prima NEWS, která proto vytáhla do boje proti takzvaným deepfake videím. Moderátorka Pavlína Wolfová, jejíž tvář předtím využili internetoví podvodníci, v novém spotu varuje veřejnost před propracovanými metodami internetových zlodějů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podnikatele v USA nabádá umělá inteligence ke krádežím a diskriminaci namísto pomoci

Tagy: