Babiš zahájil obstrukce proti koncesionářským poplatkům. Mohou si v ČT snížit platy, poradil

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Třaskavé téma vyšších koncesionářských poplatků řeší poslanci od čtvrtečního rána. S dlouhým projevem vystoupil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který veřejnoprávním médiím poradil snižovat platy nebo redukovat počet zaměstnanců. Očekává se, že schůze se protáhne až do pátečního odpoledne.

Zákonodárci začali projednávat koncesionářské poplatky tím, že schválili možnost o věci hlasovat po 19. i 21. hodině. V praxi to znamená, že mohou debatovat a hlasovat až do pozdních večerních hodin. Slovo si následně vzal expremiér Andrej Babiš, podle kterého vláda Petra Fialy svou politikou sdírá lidi z kůže. „Přijít v této době s nataženou rukou je totální chucpe. Česká televize a Český rozhlas by měly hledat jiné financování. Například rozšířit využití reklam nebo omezení kanálů,“ řekl Babiš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odpor proti rozšíření koncesionářských poplatků sílí. Odmítáme diskriminaci, zní od firem

Podle něj se nabízí hned několik řešení, jak by mohla veřejnoprávní média ušetřit. „Například snížení platů, redukce zaměstnanců a zvýšení efektivity. Například loni se řešilo údajné plýtvání veřejnými prostředky v Českém rozhlase,“ řekl Babiš.

Bývalý premiér také uvedl, že se jedná o korupci. „My určitě chceme zabránit této korupci,“ prohlásil o vládní novele v části vystoupení, v níž rozebíral jednotlivé pořady veřejnoprávní televize a rozhlasu, vinil jejich moderátory ze zaujatosti vůči představitelům ANO a z manipulace debat.

Proti Babišovu vystoupení se ohradil zpravodaj předlohy a předseda klubu TOP 09 Jan Jakob, který zejména odmítl výroky o korumpování. Pokud by to podle něj vláda chtěla udělat, nezavádí valorizaci poplatků, či by naopak zavedla státní financování médií veřejné služby. „Závislost na politicích je pak jednoznačná,“ řekl.

Po Babišovi chtějí vystoupit i další řečníci s přednostním právem. Do běžné debaty se před 13:00 hlásilo 25 poslanců. Jednací den ve čtvrtek by měl podle kuloárových informací skončit kolem půlnoci. Úvodní projednávání návrhu změn v televizních a rozhlasových poplatcích má pokračovat v pátek. Vládní tábor by mohl k ukončení diskuse opět využít stanovení pevného termínu hlasování, a to na pátečních 17:00. Podle posledních informací by mohlo první čtení předlohy skončit v pátek i dřív.

Opozice chystá obstrukce

Čtvrteční mimořádná schůze Sněmovny se ponese ve znamení obstrukcí. Ty avizoval předseda nejsilnějšího hnutí ANO Andrej Babiš. „Ministr kultury slíbil, že se tyto poplatky nebudou navyšovat. Koalice na to samozřejmě spěchá, bude se to snažit schválit na poslanecké schůzi na začátku července,“ řekl Babiš pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. V souvislosti s tím podotkl, že bude v dolní komoře Parlamentu „krvácet na této barikádě“ a snažit se překonat rekord v délce příspěvků.

A co opozici nejvíce vadí? Zejména zvýšení poplatku pro Českou televizi o 15 korun na 150 korun měsíčně a pro Český rozhlas o 10 korun na 55 korun za měsíc. Velkou překážkou také je, že nově budou platit domácnosti, které nemají televizi, ale mohou používat na přehrávání těchto médií mobilní telefon či tablet.

S tím mají problémy i vládní Piráti. „Nesouhlasíme například s tím, aby poplatky nově platili i lidé, kteří sice televizi nebo rádio nemají, ale mají internet a třeba telefon nebo tablet, i když se na něm na veřejnoprávní média ani nedívají, ani je neposlouchají. Věřím ale, že výsledná podoba zákona bude nakonec ve prospěch veřejnoprávních médií, a tedy i občanů,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Nejmenší vládní strana ale prosadila, že poskytovatelé internetového připojení nebudou muset hlásit státu, kdo od nich internet odebírá.

Další odpor se pak zvedá zejména u firem. Nově by totiž měly společnosti odvádět poplatek podle počtu pracovníků. Největší zástupce firem, Hospodářská komora, argumentuje diskriminací a porušením programového prohlášení vlády.

Zástupci Svazu průmyslu a dopravy pak kritizují, že s nimi nové změny nebyly projednány. „V této věci jsme oslovili předsedu Legislativní rady vlády a o této skutečnosti jej informovali dopisem. Svaz i vzhledem k tomu, že nebyl k návrhu přizván ke konzultaci, s návrhem zásadně nesouhlasí. Po mimořádném připomínkovém řízení se v zákoně objevila další řada nových návrhů, které by měly negativní dopad,“ řekl pro CNN Prima NEWS ředitel sekce digitální ekonomiky a technologií Ondřej Ferdus.

Lidé protestují proti poplatkům i formou petice

Kromě politiků a firem se nechce se změnou pravidel u koncesionářských poplatků smířit i část veřejnosti. Předsedkyně Aliance pro rodinu Jana Jochová proto založila petici Stop poplatkům. Podle ní není účelem petice kritizovat existenci veřejnoprávních médií, ale pouze vyjasnit si principy vyváženosti a objektivity.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Koncesionářské poplatky jdou proti mladým lidem, řekl Nacher. Hrabovi vadí zpoplatnění internetu

„Veřejnoprávní média by měla být vyvážená a podávat objektivní informace. Uvedu konkrétní příklad. V posledních letech se velmi intenzivně debatuje o problematice transgenderu. Rozhlas si často zve aktivisty, kteří chtějí úřední změnu pohlaví zjednodušit. Nejsou tam ale přizváni lidé, kteří radí k opatrnosti,“ řekla pro CNN Prima NEWS Jochová. Za necelý týden má petice okolo 2 tisíců podpisů.

Baxa: Veřejnoprávní média se dostala na hranu

Veřejnoprávní média se však podle ministra kultury Martina Baxy (ODS) dostala na hranu toho, kdy jsou schopna zajišťovat služby ve stávající podobě. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS připomněl, že vládou schválený růst poplatků je značně nižší, než bylo původně požadováno.

Tagy:
politika Andrej Babiš petice Česká pirátská strana ANO 2011 Martin Baxa poplatek vláda Jana Jochová Poslanecká sněmovna ČR veřejnoprávní médium