U operace olašského krále v Olomouci se modlí 200 Romů, včetně princezny

Za úspěch vážné srdeční operace olašského krále Roberta Beneše ve Fakultní nemocnici v Olomouci se od rána modlí až 200 olašských Romů. „U těžkých operací je to náš rituál. Snažíme se být nemocnému co nejvíce na blízku a předávat mu energii. Modlitbami, ale také tím, že jsme tady s ním,“ vypráví pro CNN Prima NEWS králův bratr Josef. Dcera a princezna Sabrina Benešová dodává: „Pánbůh nás určitě vyslyší. Je to strašně těžký zákrok, který naštěstí dělají nejlepší lékaři v republice.“

Princezna Sabrina se z dalšího rozhovoru omlouvá. Není jí dobře, je to náročný den. Rozhoduje se o životě 60letého olašského krále Roberta Beneše, ale také o jejím otci. Robert Beneš na trůn usedl v roce 2014. „Olaši jsou všichni příbuzensky spřízněni. Já jsem králův bratranec, dneska sem ale přijeli i olašští Romové ze Slovenska, Polska nebo Německa,“ vysvětluje Laco Rafael, na sobě má luxusní oblek. Ve Fakultní nemocnici v Olomouci se potkávají elity z komunity.

Rada starších se modlí v bistru

Komplikovaná kardiochirurgická operace se odehrává na jednom ze sálů Radiologické kliniky, Olaši postávají kolem oken nemocniční budovy anebo sedí v bistru. Střídavě se modlí, vzápětí něco emotivně vyprávějí v romštině. „Sešla se tu celá naše Rada starších, které předsedá právě romský král,“ představuje mě bratr panovníka Josef elitní pospolitosti olašských Romů, nejvýše postaveným vajdům v české a moravské komunitě. Mnozí mají na hlavě tradiční olašské klobouky a v ruce dřevěné hole.

„Za krále se nejen modlíme. Zároveň je hodně důležité, že se nás tu sešlo nejméně dvě stě. Předáváme energii, to je náš rituál, který dává nemocnému sílu,“ vypráví Josef, bratr panovníka pro české země. Na Slovensku, v Maďarsku anebo v Německu mají vlastní krále.

„Děláme to tak vždy, i když jde na operaci jen obyčejný olašský Rom. V nemocnici se potká celá rodina, aby tak napomohla k úspěšnému výsledku operace. Dnes je to samozřejmě něco úplně výjimečného, náš král Robert Beneš je mezi Olachy uznávanou osobností. Ale také v celé Evropě,“ vypráví panovníkův bratr.

„Za úspěch operace se modlíme už několik dnů každý večer. Jsou to live přenosy, které mají sledovanost i 500 až 600 Romů,“ vypráví ostravský romský vajda Josef Stojka. „Jde o velmi těžkou kardiochirurgickou operaci, se kterou se prý lékaři tady v Olomouci ještě nikdy nesetkali,“ říká Laco Rafael. Králův bratranec, který reprezentuje olašskou komunitu z Prostějova, kde panovník Robert Beneš momentálně žije. Přijeli i vajdové z Prahy, Ostravy, Hradce Králové a dalších měst.

Neodejdou, dokud se král neprobere

„Poškozená aorta, které hrozí prasknutí. Velmi těžká operace, proto jsme sháněli nejlepší lékaře v republice,“ informuje králův bratr. Po konzultacích v pražské Nemocnici Na Homolce i jinde v republice si Olaši vybrali olomoucký fakultní špitál. „Operaci provádí špičkoví lékaři. Primář Radiologické kliniky a profesor Martin Köcher, a s ním docent Petr Utíkal. Moc jim děkujeme za péči, jsou naprosto perfektní,“ informuje Josef Stojka. „Stent, který byl k operaci nutný, jsme nechali letecky dopravit až z Austrálie,“ dodá.

Je deset hodin dopoledne, operace začala v osm ráno. „Musíme trpělivě čekat, až bude dokončena. A z nemocnice neodejdeme, dokud se král neprobere. Pak s ním promluvíme a večer se za něho budeme opět společně modlit,“ vysvětluje králův bratr. Je o deset let starší než panovník, takže se ptám, proč se coby prvorozený nestal králem. „Bratr měl mnohem větší předpoklady,“ s úctou říká starší sourozenec.

Co řekne panovník, to platí

V České republice žije asi 20 tisíc olašských Romů, tvoří tak méně než desetinu ze všech Romů. Je to před vnějším světem pečlivě uzavřená skupina a od většinových Romů se často liší světlou tváří i modrýma očima. Dbají například na vzdělání dětí, záškoláctví netrpí. A komunikačním jazykem je speciální romský dialekt, který všichni povinně ovládají.

Také v bistru u Radiologické kliniky se mluví výhradně „olašsky“. Nikdo nepije alkohol, kolektivně se myslí na krále. Třeba tak, že si o něm povídají.

„Ctíme ho a posloucháme,“ říká králův bratr. Olaši mají vlastní zákony, rodové zvyklosti, a dokonce i soudnictví. „Co rozhodne král, to platí,“ dodá příbuzný panovníka. Jak ovšem známo, olašská komunita má třeba dlouhodobé problémy se závislostmi na drogách.

„Krále to hodně trápí, tak se snaží narkomanii co nejvíce eliminovat. Není to ovšem jen problém naší komunity, drogy ohrožují i hodně mladých lidí ve většinové společnosti. Kdyby král věděl, jak lidstvo zbavit drog, dostal by Nobelovu cenu. Ale ani on to neví,“ přemítá starší bratr Roberta Beneše.

Technicky se operace povedla

„S králem jsem mluvil ještě večer před operací. Byl vyrovnaný, i když nemohu říct, že by neměl strach. Každý člověk má strach. Věřím v Boha i v lékaře, že to dobře dopadne. Lékaři léčí, Ježíš uzdravuje,“ prohlašuje vajda Josef Stojka kolem jedenácté dopoledne.

Olaši jsou věrnými katolíky, křest i pohřeb v kostele, to je povinnost. Právě Stojka byl Olachy vybrán pro styk s bílou majoritou, proto je i předsedou Unie olašských Romů a zasedá v Radě vlády pro národnostní menšiny.

Je půl jedné. „Teď jsem mluvil s profesorem Köcherem, z technického hlediska se operace povedla. Král by se měl probrat z narkózy asi za hodinu,“ hlásí Josef Stojka. Olašští Romové si vydechnou, ale vyhráno není. Za panovníka se budou modlit, dokud ho lékaři nepropustí ze špitálu.

Tagy: