Švédové se obořili na Ukrajinu: Nechce naše Gripeny. Z dodávky stíhaček se stala „komedie“

Švédsko mělo dodat Ukrajině stíhačky Gripen, jenže z plánu na poslední chvíli sešlo, jelikož válčící země upřednostnila americké stroje F-16, uvedl švédský ministr obrany Pal Jonson. Kyjev ovšem takový výklad označil za nepravdivý. Agentura Unian glosovala, že z dodávek vojenských letounů se stala „komedie“.

Ukrajina ve vzduchu při bojích s Ruskem letos začala ztrácet. Nedostatek stíhaček a protivzdušné obrany způsobil, že Moskva na nebi přebírá iniciativu a útočí z bezpečné vzdálenosti na strategické cíle. Na Ukrajině se proto už od začátku války řeší možnost dodávek západních stíhaček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Totální peklo u Pokrovsku. Rusko trpí šílenými ztrátami, Ukrajina přiznává problémy

O transferu švédských letounů JAS-39 Gripen, které zná dobře i česká armáda, se vlastně začalo mluvit už pár let před válkou. Během invaze bilaterální hovory zintenzivněly a při procesu pomohlo i švédské členství v NATO, díky kterému skandinávská země získala bezpečnostní garance. Loni v říjnu švédská vláda informovala, že dodání stíhaček na Ukrajinu se je blízko. Letos v únoru pak výrobce Gripenů ujistil, že letouny mohou být na Ukrajině „opravdu brzy“.

V květnu se ale situace radikálně proměnila. Agentura Unian teď přinesla rekonstrukci událostí, které vedly k podivnému mediálnímu napětí na ose mezi Kyjevem a Stockholmem. „Odkrylo se drama, které se později změnilo v komedii,“ uvedla agentura.

Někdo tady lže

Švédský ministr obrany Pal Jonson neočekávaně pozastavil plán dodávky Gripenů na Ukrajinu. Jako hlavní důvod tohoto kroku uvedl, že ostatní koaliční partneři nechtějí rozptýlení v době finišování dodávek F-16. Informovala o tom agentura Reuters.

Tyto americké stíhačky oblokoval pro Ukrajinu prezident Joe Biden už loni v létě. Dosud ale v zemi nejsou kvůli náročnému tréninku pilotů. Do bitevní zóny mají konečně dorazit v příštích několika týdnech.

Při vyjednávání o Gripenech a F-16 přilil benzin do ohně ministr zahraničí Tobias Billström, který prohlásil, že hlavní překážkou v dodávkách Gripenů byla samotná Ukrajina.

„Musíme pochopit, že Ukrajina dostala možnost získat stíhačky F-16, kterých je samozřejmě v rodině NATO více. Koneckonců stíhačky F-16 má více zemí než Gripeny. S rozhodnutím švédské vlády to nemá nic společného. Takové rozhodnutí bylo učiněno proto, že Ukrajina dospěla k závěru, že mít dva letecké systémy najednou  – F-16 i Gripeny – je příliš,“ řekl.

Jak se ale později ukázalo, zřejmě to nebyla celá pravda. Ukrajina se ohradila, že za pozastavené dodávky určitě nemůže popisovaný „nezájem“ ze strany vlády v Kyjevě.

„Nikdy jsem neslyšel, že by Ukrajinci odmítli stíhačky Gripen. Naopak, je to téma, které ukrajinský prezident před vedením Švédska neustále nastoluje. Tyto stíhačky jsou stejně dobré jako F-16,“ sdělil zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Ihor Žovkva.

Proč se dodávky zasekly?

Agentura Unian informovala, že podivné napětí způsobil mediální šum a nedostatečná komunikace ze strany obou států. Žádný reálný spor mezi zeměmi nenastal.

„Obecně lze říci, že zpoždění v předání letadel není důsledkem politického nedorozumění mezi Ukrajinou a Švédskem ani nevyhovujících vlastností letadel,“ uvádí analýza.

Problém podle ní mohl být v počtu stíhaček. Ukrajina možná žádala více letadel, než Švédsko mohlo dodat. Byly zde také debaty o údržbě letadel. A rovněž o jejich výzbroji. Zpoždění se mohlo prodloužit i kvůli Německu, které stále nechce poskytnout Ukrajině střely Taurus, které by mohl odpalovat právě Gripen.

Švédské stíhačky mohou využít střely vzduch–vzduch, vzduch–země, naváděné bomby a rakety. U starších stíhaček ze sovětské éry má ukrajinské letectvo problém s kompatibilitou s moderními západními zbraněmi.

„Žádný problém ale není kritický, a proto Gripeny nakonec na ukrajinském nebi s největší pravděpodobností uvidíme,“ uzavřela analýza. Jen by Švédsko s Ukrajinou určitě byly raději, kdyby diskuze o Gripenech už příště nebyla tak třaskavá.

Stíhačky vedle domácího Švédska využívá Česko, Maďarsko, Brazílie nebo Jihoafrická republika.

VIDEO: Útok na nemocnici zapadá do ruské mozaiky, tvrdí expert. Chtějí Ukrajinu učinit neobyvatelnou

Tagy: