Drtivý úder ukrajinského letectva. Obránci zdemolovali vrtulník i muniční sklady

Ukrajinci hlásí značné úspěchy. Jejich letectvo provedlo asi 20 úderů na nejrůznější ruské cíle. Čína přišla s plánem na ukončení války. Některé body dávají smysl, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Další body zase odmítá. V Čečensku pokračuje nucená mobilizace.

Ukrajinci za posledních 24 hodin zničili útočný vrtulník Mi-24 a také čtyři nepřátelské systémy protivzdušné obrany. Informoval o tom ukrajinský generální štáb. Ukrajinské letectvo provedlo asi 20 úderů na nejrůznější ruské cíle. Podle všeho byly zneškodněny také tři ruské sklady munice.

ČTĚTE TAKÉ: Zákulisí Pavlova exkluzivního rozhovoru pro CNN. Jak vysílání probíhalo?

Čínský „mírový“ plán má 12 bodů. Peking v pátek předloženém dokumentu mimo jiné vyzývá k příměří a k mírovému jednání. Podle Zelenského některé body dávají smysl, jiné ukrajinský prezident odmítá. I přes neshody by si ale dokázal představit s Čínou spolupracovat. Zelenskyj mimo jiné ocenil, že Peking v plánu myslí na jadernou bezpečnost i územní celistvost, i když o ní hovoří pouze obecně. Rusko plán podpořilo a vyzvalo Ukrajinu, aby se smířila s novou územní realitou.

Zelenskyj v rozhovoru pro BBC zopakoval, že kompromis s ruským prezidentem Vladimirem Putinem je nemožný. „Otázka není ve slově ‚kompromis‘. Těch máme v životě milion, dějí se každý den. Otázkou je, s kým. Kompromis s Putinem? Ne. Proč? Protože není víra. Dialog s ním? Ne, protože není víra,“ zdůraznil a dodal, že se s „Putinem domluvíte a další den na vás pošle vojáky“.

V Čečensku pokračuje nucená mobilizace. Aby se předešlo možné dezerci či sabotážím, Moskva na místo dodatečně vyslala až 200 policistů z praporu „Achmat“.

Tagy: