Nebezpečná hra Zelenského. Úspěch vpádu do Ruska visí na vlásku, varuje expertka

Ukrajinské síly stále tlačí v Kurské oblasti.

Vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno k aktuální situaci na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozehrál vpádem do Kurské oblasti velmi riskantní hru, která může nést ovoce. K úspěchu ale bude potřebovat, aby jeho vojáci ještě více zatlačili Rusy v jejich vlastním regionu a stejně tak se musí ještě více činit západní spojenci Kyjeva. Píše to ředitelka zahraničně-politického think-tanku Henry Jackson Society Aljona Hlyvková. Ta zmiňuje, že cesta k příměří by mohla vést právě skrze dobývání v Kurské oblasti.

O vpádu ukrajinských jednotek do ruské Kurské oblasti toho bylo napsáno již mnoho. Zejména o tom, jak nečekaný útok byl, protože jej podle všeho nepředpokládali ani západní spojenci Kyjeva a Ukrajincům se jej dařilo tajit až do poslední možné chvíle.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci zapálili a potopili u Krymu ruský trajekt. Shořelo 30 cisteren s pohonnými hmotami

Nejvíce zaskočeni byli ale Rusové, kteří vůbec nemysleli na to, že by museli bránit svoji vlastní de jure zemi (nepočítejme přitom dobyté ukrajinské území, které Rusové pokládají za své, ale drtivá většina světa nikoliv).

Zdá se však, že se Moskva začíná z útoku vzpamatovávat a tlak tak mohou cítit Ukrajinci. A ti potřebují, aby ofenziva v Kurské oblasti vydržela.

„Úspěch vojenské operace (v Kurské oblasti) stále visí na vlásku. Ačkoliv jsou náznaky, že ruští vojáci jsou stahováni z Ukrajiny, aby bránili ofenzivu, síly Moskvy na Donbasu se stále nezastavily,“ komentuje pro deník The Telegraph ředitelka zahraničně politického think-tanku Henry Jackson Society Aljona Hlyvková.

Ta zmiňuje další důležitý faktor ukrajinského válečného úsilí – podporu Západu, zejména USA. Podle ní totiž značně upadá a je velmi pomalá.

„Je to alarmující znamení,“ pokračuje ve svém textu Hlyvková. Podobný názor v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS zmínil i amerikanista a politolog Roman Joch, podle něhož je americká pomoc Ukrajině ve stavu, kdy „je toho málo a přichází pozdě“.

Jak ukončit válku?

Ukrajinci aktuálně podle Hlyvkové potřebují stále tlačit v Kurské oblasti. Ne snad proto, že by region chtěli natrvalo získat pro sebe, ale aby ulevili svým spolubojovníkům na Donbasu. Boje v Rusku mají pro Kyjev největší přidanou hodnotu v tom, že odlákají ruské síly z Ukrajiny. Zatím se jim to však nedaří natolik, aby to mělo adekvátní efekt.

PODÍVEJTE SE: Ukrajinci zahájili protiútok. Zlikvidovali jsme stovky Rusů, popisuje velitel u Luhansku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle ředitelky think-tanku rozehrál velmi nebezpečnou hru. „Je to velmi riskantní, ale potenciálně s velkou odměnou. Mohl by využít zajaté ruské brance jako páku na propuštění ukrajinských zajatců. Především by však držení Kurské oblasti mohlo hrát důležitou roli v možném vyjednávání s Ruskem o příměří. A teoreticky by se Ukrajinci mohli pokusit i o výpad směrem na Brjansk či Belgorod.

Tak či onak musí podle Hlyvkové Západ konat víc, než doposud, aby měla Ukrajina šanci na co nejlepší podmínky. „Během roku 2024 se Ukrajina za snižující se podpory Západu a při klesající morálce na domácí půdě musí spoléhat na svoji vůli stále bojovat. Vedlo to k nasazení doma vyrobených dronů a zničení ruských zásobovacích linií, letišť a zásobníků s ropou v týlu Ruska. Některé ukrajinské zdroje mají za to, že tohle je nejlepší cesta, jak ukončit opotřebovávací válku,“ dodala Hlyvková.

Tagy:
Moskva Ukrajina politika Krym USA Rusko Donbas Kyjev ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Kurská oblast konflikt, válka a mír Henry M. Jackson