Divadelní fanoušci truchlí: Zemřel režisér Blaho Uhlár, nedávno ho ocenila Čaputová

Ve věku dvaasedmdesáti let zemřel slovenský režisér a dramaturg Blaho Uhlár, informují Novinky.sk. Výraznou stopu zanechal především v divadelní tvorbě, za kterou ho v lednu ocenila bývalá prezidentka Zuzana Čaputová řádem Ľudovíta Štúra III. třídy.

Slovenskou divadelní scénou otřásla zpráva vydavatele Kolomana Kertésze Bagala o smrti jeho kamarád Blaha Uhlára. Významnému režisérovi bylo dvaasedmdesát let, píší Novinky.sk. Ve své tvorbě se často věnoval politickým tématům. Byl představitelem avantgardy a undergroundu v devadesátých letech.

Prešovský rodák se věnoval divadelní režii již od roku 1969, kdy nastoupil na Divadelní fakultu Vysoké školy múzických umění v Bratislavě. Svůj talent prokázal již u absolventských představení z roku 1974. Téhož roku začala i jeho kariéra v Divadle pro děti a mládež (dnes divadlo Jána Palárika), uvedl slovenský web Aktuality.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela Shannen Dohertyová. Hvězda Beverly Hills 90210 prohrála boj s rakovinou

Na začátku devadesátých let založil divadlo Stoka, kde byl do roku 2006 ředitelem. Jeho hry měly úspěch doma i v zahraničí. Po celou dobu také spolupracoval s amatérským divadlem DISK. Působil také jako pedagog a předával své zkušenosti s divadlem mladší generaci.

Po dlouholeté kariéře ho v lednu vyznamenala bývalá prezidentka Zuzana Čaputová řádem Ľudovíta Štúra III. třídy za mimořádné zásluhy o rozvoj Slovenské republiky v oblasti kultury a umění. O pět měsíců později byl vyznamenán cenou Trnavského samosprávného kraje za kulturu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mezi zraněnými na festivalu Pohoda jsou i tři Češi. Pazderková tepe pořadatele, kapely je brání

Tagy:
smrt Slovensko divadlo Bratislava režisér úmrtí divadelní scéna Blaho Uhlár řád Ľudovíta Štúra III.