USA si Dvojčata odpálily samy a k žádným únosům nedošlo. Konspirátoři žijí 11. zářím

Dvacet let po tragickém 11. září 2001 zastávají konspirátoři stále názor, že k žádným teroristickým útokům onoho osudného dne nedošlo. Tvrdí, že to americká vláda úmyslně odpálila Dvojčata, aby mohla ospravedlnit invazi na Blízký východ. Další konspirátoři popírají útok na Pentagon či samotnou existenci teroristů. Jaké jsou jejich nejznámější teorie?

Jen pár hodin po nárazu do mrakodrapů Světového obchodního centra se na internetových fórech v USA objevily první spekulace o tom, že za tragédii je zodpovědná americká vláda. S příchodem sociálních sítí se pak nejrůznější teorie začaly množit raketovým tempem. Konspirátoři většinou využívají metodu takzvané šedé propagandy, kdy kombinují fakta s nepodloženými domněnkami, které se tak stávají uvěřitelnějšími. Všechny níže uvedené konspirace byly vyvrácené americkými úřady i nezávislými vyšetřovateli.

Nejčastější konspirační teorie hovoří o tom, že americká vláda umístila do mrakodrapů nálože, které později řízeně explodovaly a způsobily pád Dvojčat. Odpůrci oficiální verze argumentují tím, že mrakodrapy se k zemi sesunuly – při nekontrolovaném pádu by se ale podle konspirátorů měly spíše skácet.

USA tak měly úmyslně zničit Světové obchodní centrum, svést to na teroristy a tím v globálním měřítku ospravedlnit invazi do Afghánistánu a později také do Iráku. Hlavní motivací pro takový komplot měla být těžba ropy.

Podezřelý pád vedlejší budovy

Konspirátoři upozorňují také na podezřelý sesun budovy 7 World Trade Center, která stála poblíž Dvojčat. Struktura se zřítila ve chvíli, když už byly mrakodrapy Světového obchodního centra dávno na zemi, což má údajně potvrzovat, že v budovách byly připravené nálože a jejich pád nijak nezpůsobil náraz letadel.

Této teorii omylem nahrála i reportérka BBC Jane Stanleyová, která 11. září 2001 z New Yorku informovala o pádu budovy 7, a to ve chvíli, kdy ještě stála a byla dokonce viditelná v záběru za ní.

Dostala totiž špatnou zprávu od agentury Reuters, která se spletla a informaci o kolapsu stavby poslala médiím. To podle konspirátorů potvrzuje, že světová média byla spolčená s americkou vládou.

Tříleté vyšetřování ale došlo k závěru, že se budova zhroutila kvůli rozsáhlému požáru, který zažehly padající trosky ze Světového obchodního centra. Něco takového sice není úplně běžné, íránská výšková budova Plasco se ale v roce 2017 zřítila z úplně stejného důvodu.

Na Pentagon nikdo neútočil

Další řádku teorií vypracovali konspirátoři v souvislosti s teroristickým útokem na Pentagon. Zde někteří lidé věří, že do budovy ministerstva obrany vůbec žádné letadlo s útočníky nenarazilo. Argumentují absencí kvalitního videozáznamu události, podivným tvarem kráteru v Pentagonu či malým množstvím trosek. Konspirátoři jsou přesvědčení, že Pentagon ve skutečnosti zasáhla raketa řízená americkou armádou.

Ačkoli mohou znít jednotlivé teorie zajímavě, v celkovém kontextu událostí nestojí na pevných základech. Konspirátoři neberou v potaz, kolik lidí by muselo o komplotu USA mlčet a nikdy nic neprozradit, nevnímají tisíce důkazů či natočené nárazy do cílů. Každá další konspirační teorie naráží na ty další. A co teroristé? Ti neexistovali? Neexistovali. S touto verzí pracuje další konspirační teorie, podle které do Dvojčat narazila prázdná letadla a údajní teroristé nadále běhají po světě.

Spekulace se vyrojily také kolem letu 93, na jehož palubě se cestující vzbouřili teroristům a stroj se nakonec zřítil do polí. Konspirátoři jsou toho názoru, že letoun nehavaroval, ale ve skutečnosti ho sestřelily americké stíhačky. Jenže to zase vyvrací teorii, že by za útoky stála vláda.

Konspirátoři ale neobviňují jen Američany. Teorie o tom, kdo za tragédii 11. září může, se různí v závislosti na tom, ze které země člověk pochází. Například na Blízkém východě dodnes řada lidí odmítá vinu Al-Káidy a svaluje ji na Židy. Oficiální verzi pak nevěří ani mnozí Američané, podle kterých za útoky stáli elitáři snažící se nastolit Nový světový řád.

O útoku se vědělo předem?

Další dvě teorie konspirátorů se zabývají tím, zda o teroristických útocích 11. září předem někdo nevěděl. Lidem jsou podezřelé uskutečněné pohyby na burzách, určití investoři totiž sázeli den před tragédií na pokles akcií leteckých společnosti. K tomu později logicky došlo.

Že o útocích předem věděly americké tajné služby, má zase dokládat zmařená Operace Bojinka. To měla být plánovaná teroristická akce, kterou policie překazila v roce 1995 na Filipínách. Součástí plánu teroristů měl být atentát na papeže Jana Pavla II., únos letadel a útok na Pentagon, Světové obchodní centrum či Bílý dům. Americké tajné služby o tomto plánu věděly a je opravdu reálně možné, že možnost opakování takového útoku podcenily.

Tagy: