Situace se ještě zhorší. Jsme svědky epidemie neočkovaných, varuje expert na covid

Spojené státy se potýkají s novou vlnou pandemie covidu. Za nárůstem nakažených stojí mutace delta, která se v zemi rychle šíří. Podle hlavního epidemiologa Anthonyho Fice se ale země nejspíše k tvrdým lockdownům už nevrátí. Nicméně varoval, že se situace může ještě zhoršit.

„Nemyslím si, že se dočkáme uzavírek. V zemi máme dostatečné procento naočkovaných lidí, abychom se nedostali do situace, v jaké jsme se ocitli minulou zimu. Bohužel však nedostatečné množství na to, abychom epidemii rozdrtili,“ řekl hlavní americký epidemiolog Fauci v pořadu This Week na televizní stanici ABC.

Situace se tak podle něj může ještě zhoršit. „Mezitýdenní přírůstek nakažených výrazně stoupl. Potřebujeme jediné a říkáme to stále dokola. V zemi máme 100 milionů lidí, kteří mají nárok na očkování, a přesto se nechtějí vakcinovat. Jsme svědky epidemie neočkovaných,“ uvedl Fauci.

V zemi bylo zatím naočkováno dvěma dávkami něco přes 50 procent z asi 330 milionů obyvatel. „Z hlediska nakažených, hospitalizací i úmrtí jsou neočkovaní lidé mnohem zranitelnější. Očkovaní jsou z velké části chráněni před závažným průběhem onemocnění. Naopak neočkovaní umožňují šíření epidemie, což má v konečném důsledku dopad na všechny,“ upozornil hlavní americký epidemiolog.

Kvůli mutaci delta hlásí vícero amerických států nejvyšší přírůstky ve statistikách nákaz za několik měsíců a stoupají i počty hospitalizovaných s koronavirem.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) proto minulý týden vydalo doporučení, aby všichni Američané začali nosit roušky nebo respirátory ve vnitřních veřejných prostorách, zejména tam, kde je větší koncentrace lidí. Týká se to i osob, jež mají obě dávky očkování proti covidu.

Nakazit se mohou i plně očkovaní

K vydání těchto pokynů vedla CDC také nová studie, podle které očkované osoby, které se virem přes vakcinaci nakazí, produkují při infekci variantou delta podobné množství viru jako neočkovaní, a mohou tedy SARS-CoV-2 snadno šířit. Přesto vakcíny podle studií chrání proti vážnému průběhu covidu, a to i v případě varianty delta.

„Vakcíny jsou ve více než 90 procentech případů prevencí před těžkým průběhem nemoci. Mohou být každopádně méně účinné při potlačování samotné infekce či přenosu. To znamená, že virus se šíří navzdory vakcinaci,“ uvedlo ve svém prohlášení americké centrum.

Nové nařízení CDC okomentoval také hlavní epidemiolog. Podle něj opatření souvisí právě s šířením nákazy. „V případě, že se očkovaní skutečně nakazí, nebudou šířit virus na zranitelné osoby, třeba ve vlastní domácnosti, například na děti nebo osoby, které trpí jinými vážnějšími onemocněními,“ dodal Fauci.

Tagy: