Zvířata ve válce: Lvy se podařilo zachránit, štěňata uhořela

Když na útulek Best Friends západně od Kyjeva spadla 1. března bomba, podařilo se všechna zvířata zachránit. Pracovníci útulku je totiž z hořících kotců včas vypustili ven. Podruhé už se to ale nepodařilo.

Útulek se 3. března odpoledne ocitl znovu pod palbou. Následky byly tragické. „Shořely kotce se štěňaty a mladými psy. Zemřeli. Ráno jsme nakrmili všechny, které jsme mohli. Teď je útulek opět pod palbou. Nikdo se tam nedostane. Prosíme, neposílejte své peníze. V tuto chvíli to nemá smysl. Pomozte zastavit tuto válku,“ uvádí správce stránky útulku. Jen pár hodin předtím zveřejnila organizace příspěvek o dodávce mířící ze Lvova, která měla pomoci převézt část zvířat do bezpečí. K tomu už ale nedošlo.

Lvi a tygři v bezpečí

Ve čtvrtek večer přijely do poznaňské zoo v Polsku velké kočkovité šelmy, které na přelomu února a března vypravil na cestu Útulek pro divoká zvířata v Kyjevské oblasti. Transport zvířat však neproběhl bez problémů. „Včera kolem 18. hodiny jsme obdrželi tragickou zprávu, že transport zvířat, na který jsme čekali na polských hranicích, byl obklíčen ruskými tanky. Celou noc jsme čekali na zprávy a obávali se nejhoršího. Dnes se stal zázrak! Obránci Kyjeva dostali transport přes okupační linii. Přicházejí k nám! V zájmu jejich bezpečnosti nemůžeme nyní uvést více podrobností,“ uvedla Zoo Poznaň 1. března dopoledne.

Zvířata i lidé přijeli do polské zoologické zahrady vyčerpaní, ale živí. Šest lvů, šest tygrů, dva karakalové a jeden pes hyenovitý – ty všechny se za obrovského vypětí sil a nervů podařilo dostat z obklíčeného Kyjeva do bezpečí. „Jsou symbolem záchrany života, jehož hodnota je nesmírná, zvláště když jsme na Ukrajině svědky válečných zločinů páchaných na lidech i zvířatech. Děkujeme všem za podporu, držení palců a víru, že tato jedinečná operace bude úspěšná,“ prohlásila za poznaňskou zoo Ewa Zgrabczyńska.

Zatímco Útulek pro divoká zvířata velké šelmy evakuoval, v Zoo Kyjev všechna zvířata zůstávají – i když některé zprávy tvrdí opak. „Kyjevská zoologická zahrada v současné době nepotřebuje pomoc občanů! Zaměstnanci – ošetřovatelé, veterináři, technici a další – jsou na svých místech a pracují 24 hodin denně. Všem zvířatům se dostává krmení, péče i nezbytných ošetření,“ ujasňuje zoo a prosí veřejnost, aby informace čerpala z ověřených zdrojů.

Organizovaná pomoc

Ukrajinská organizace UAnimals pomáhá od samého začátku ruské invaze tamním útulkům, azylům i zoologickým zahradám. Kromě rozdělování finančních prostředků z vyhlášené sbírky se bude od pátku snažit rozvážet krmivo z vytvořeného sběrného centra do nejzasaženějších oblastí. S tím pomáhají i české organizace. „V oblasti Kyjeva mnoho útulků nemá elektřinu a vodu (protože většinu vody získávají ze studní a k tomu potřebují čerpadla a elektřinu). Lidé se snaží darovat peníze na nákup krmiva pro zvířata, ale není kde koupit,“ říká Petr Sokolík ze spolku Běhejme a pomáhejme útulkům. Spolu s Nadačním fondem Psí naděje a organizací Vegan Fighter zajistil Sokolík jednu z mnoha dodávek humanitární pomoci pro lidi i zvířata na Ukrajině.

Aktivně pomáhá celá řada českých zvířecích organizací. Například Psí život, Plné bříško, Home 4 Pets, Dočasky De De, Pet Heroes, Anidef – útulek Žim, Svoboda zvířat nebo Kynologické centrum Borova tlapka, které dovezlo do odchytového zařízení v polské Premyšli téměř 3 tuny materiální pomoci. „Je soustředěna na jedno místo, ze kterého poté budou potřeby rozesílat, kam bude potřeba. V odchytovém zařízení jsou kotce čisté a o zvířata je dobře postaráno. Všichni psi jsou očkováni proti vzteklině. Ta zvířata, která musí být v karanténě, v ní skutečně jsou a jsou separována od ostatních,“ popsal Jaroslav Filip s tím, že podle informací od zaměstnanců odchytového zařízení se na místě očekává další velká vlna psů ze střední a východní Ukrajiny.

Obavy ze vztekliny

Dodržování karantény, nebo spíše její případné nedodržování, dělá starosti inspektorům Státní veterinární správy ČR (SVS ČR), která v souvislosti s děním na Ukrajině upravila podmínky pro vstup zvířat v zájmovém chovu do země jak z Ukrajiny, tak z Ruské federace. Česko se tím zařadilo mezi několik dalších států, na jejichž území mohou vstoupit psi, kočky a fretky bez pasu a čipu. Pro zvířata bude po vstupu na naše území platit desetidenní karanténa. Do tří dnů pak musí zvíře prohlédnout veterinář, který provede načipování a vakcinaci proti vzteklině.

Zmíněnými podmínkami chce SVS ČR zajistit zvířatům náležitou veterinární péči a předejít případnému zavlečení vztekliny či jiných nákaz zvířat. Podmínky se proto týkají pouze zvířat, která přicházejí v doprovodu svých majitelů či jiných osob, které za ně jménem majitele zodpovídají a znají zdravotní stav svých svěřenců. „Žádáme proto všechny, kteří se pro záchranu psů neznámého původu rozhodnou, aby nejdříve kontaktovali místně příslušnou krajskou veterinární správu a řešili s ní přesun zvířat individuálně,“ uvedl ředitel veterinární sekce SVS Petr Šatrán.

Seznam veterinárních lékařů z celého Česka, kteří nabízí bezplatné ošetření zvířatům z Ukrajiny, najdete ZDE.

Tagy: