V Chebu do kina, ve Zlíně ani do obchodu. Jak by se rozvolňovalo regionálně

Ilustrační foto

Rozdíly v jednotlivých krajích

Přestože epidemie nemoci COVID-19 postupně ustupuje a celoplošně dochází k rozvolňování vládních opatření, mezi jednotlivými regiony stále existují propastné rozdíly. Jak by tedy vypadalo rozvolňování, kdyby se rozhodovalo podle jednotlivých krajů? Zatímco v Karlovarském by se život vrátil skoro do normálu, Zlínský by nadále zůstával v tvrdém lockdownu.

Karlovarský kraj, kde byla situace před několika měsíci nejkritičtější, je na tom v současnosti nejlépe z celé České republiky. Počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel činil v pondělí 34,4. Pokud by se rozvolňovalo po krajích, na západě Čech by platil již pátý balíček. Podobně je na tom také Královéhradecký kraj.

V těchto krajích by to znamenalo takřka návrat k normálnímu životu, i když za dodržování hygienických opatření. Lidé by mohli například za kulturou do vnitřních prostor. Fungovala by divadla a kina, probíhaly by koncerty. Otevřené vnitřní prostory restaurací by v takové situaci byly samozřejmostí. Navštívit by bylo možné také bazény či wellness centra.

Naopak na druhé straně republiky je situace naprosto odlišná. Epidemie nyní nejvíce řádí ve Zlínském kraji. Incidence ve východním cípu Moravy v pondělí činila 149,6 na sto tisíc obyvatel. To teoreticky znamená pouze druhý balíček rozvolnění. Jednalo by se o přísnější pravidla, než nyní platí pro celou republiku.

Znamenalo by to zavřený maloobchod a otevřené pouze některé služby, například kadeřnictví. V podobné situaci však nejsou pouze na Zlínsku. Druhý balíček by se týkal také Jihočeského kraje, Jihomoravského kraje, Moravskoslezského kraje, Ústeckého kraje a Vysočiny.

Epidemie covidu se během posledních měsíců mezi jednotlivými regiony Česka přelévá. Během vrcholu čtvrté vlny, tedy v únoru a v březnu, se nemoc nejvíce šířila v Karlovarském kraji a v některých okresech kraje Královéhradeckého. Důvodem bylo především šíření nakažlivější britské mutace.

Epidemie se tehdy postupně přibližovala z obou stran směrem k Praze, zatímco Morava na tom byla významně lépe. Situace se však v těchto dříve nejhůře postižených okresech výrazně zlepšila. „Částečně je tady promořeno, něco už je naočkováno. Spousta lidí nemoc již prodělala s těžkým průběhem v nemocnici nebo se nějakým způsobem promořovala doma, někteří o tom ani nevěděli,“ řekl nedávno v rozhovoru pro CNN Prima NEWS primář sokolovské interny Martin Straka.

Při dnešním pohledu na covidovou mapu České republiky to působí, jako by se situace obrátila naruby. Pás mezi západem a východem Čech, kudy nemoc postupovala, je dnes na tom nejlépe, zatímco nejvíce trpí naopak Morava či jižní Čechy. Roli v tom podle odborníků hraje právě promoření v dříve nejpostiženějších regionech.

Tagy: