V eurozóně inflačně přituhuje. Ceny rostou dvouciferným tempem už ve čtyřech zemích

Při nakupování je třeba bedlivě sledovat gramáž výrobků.

Ekonomové o cenách potravin

Podle bleskového odhadu Eurostatu se ceny v Evropské měnové unii v březnu meziročně zvýšily o 7,5 procenta. V únoru to bylo přitom jen o necelých šest procent. Nejvyšší inflaci čelí Litva, nejpomaleji ceny rostou na Maltě. Zdražování stále táhnou energie.

Ceny energií se v březnu v eurozóně meziročně zvýšily o 44,7 %. Elektřina a zemní plyn jsou tak hlavním viníkem rostoucí inflace v Evropské měnové unii, která v březnu dosáhla meziroční míry 7,5 %. Druhou nejrychleji zdražující položkou jsou potravinové polotovary, jejichž ceny se v porovnání s minulým rokem zvýšily o 7,8 %.

Vůbec nejrychleji rostly v březnu ceny v Litvě, a to o 15,6 %. Přitom litevská inflace v únoru dosahovala rovných 14 %. Hned za Litvou s necelými 15 % následovalo Estonsko a třetí nejvyšší inflaci zažívají v Nizozemsku, kde již dosahuje téměř 12 %. Čtveřici „dvouciferných zemí“ uzavřelo s 11,2 % Lotyšsko.

Slovinsko má meziměsíční deflaci

Belgie a Slovinsko jsou podle předběžného odhadu Eurostatu jediné dvě země v rámci eurozóny, kde se inflace v porovnání s únorem snížila. V Belgii z 9,5 na 9,3 a ve Slovinsku ze 7 na 6 %. Ve zbývajících 17 státech platících eurem inflace v březnu vzrostla.

Nejpomaleji ceny rostou na Maltě, a to jen o 4,6 %. Druhou nejnižší inflaci má Francie (5,1 %), třetí nejnižší pak Portugalsko (5,5 %). V meziměsíčním srovnání ceny stouply nejvíce v Nizozemsku, a to o 4,7 %. Naproti tomu Slovinsko zažilo v březnu v porovnání s únorem dokonce pokles cen o 0,4 %.

Tagy: