Dostala zatykač spolu s Putinem. Kdo je „andělská“ Matička Rus obviněná z únosu dětí?

Celý svět se baví o zatykači na Vladimira Putina, Mezinárodní trestní soud (ICC) ale z válečných zločinů obvinil i jeho kremelskou podřízenou Mariju Lvovovou-Bělovovou. Haag proti ní zahájil stíhání kvůli únosům mnoha ukrajinských dětí do Ruska. Členka Putinovy strany je ovšem na svou práci hrdá, za zatykač sarkasticky děkuje. Co je vůbec zač?

Doma má pět vlastních dětí, osmnáct adoptovaných. Jejím manželem je kněz, před lety si vydělávala jako učitelka hry na kytaru. Na první pohled byste rozhodně neřekli, že by mělo jít o válečného zločince.

To je Marija Lvovová-Bělovová, 38letá zmocněnkyně Kremlu pro práva dětí. Blondýna, kterou teď Mezinárodní trestní soud v Haagu obvinil právě z hrůzného zacházení s nezletilými. To ona má být za únosy mnoha ukrajinských dětí do Ruska.

„Věříme, že existuje dostatek důkazů potvrzujících spojitost mezi Putinem, Lvovovou-Bělovovou a deportací ukrajinských dětí,“ vyjádřili se pro Reuters například zástupci francouzského ministerstva zahraničí.

Nezávislý výzkum Laboratoře pro výzkum humanitárních otázek v Yale zjistil, že z Ukrajiny bylo do Ruska odvezeno nejméně 14 700 ukrajinských dětí. Do ledna se jich vrátilo zpět jen 126. Podle Karima Khana, hlavního prokurátora ICC, byly do ruských sirotčinců odvezeny stovky malých Ukrajinců, mnoho z nich už bylo prý adoptováno.

Rusové to označují za akt velkorysosti pro nezletilé, kteří ve válce přišli o rodiče.

„Potřebují naši pomoc, aby překonali trauma,“ tvrdila Lvovová-Bělovová pro AP.

Rodiče vás nechtějí

Mezinárodní organizace moskevské verzi oponují, spousta rodičů odvlečených je podle nich ve skutečnosti stále naživu. Kyjev se zlobí, že Rusové záměrně zbavují děti jejich ukrajinské identity, nutí je mluvit cizím jazykem. Dokonce mají děti přesvědčovat, že je jejich vlastní rodiče nechtějí.

„Je to naprosto strašný příběh,“ posteskl si poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko.

Jednoho chlapce z tohoto města si osvojila i sama Lvovová-Bělovová. Zpravodajský kanál Nexta TV zveřejnil video, na němž se tím chlubí přímo Putinovi. Šéfa Kremlu v srdečném rozhovoru ujišťuje, že se s 15letým mládencem rychle sblížili.

Přesuny dětí z válkou postižené země dlouhodobě odmítá označovat za únosy, v Rusku jsou podle jejích slov dobrovolně. Trvá na tom i po posledních zprávách z Haagu.

„Jsem na svou práci hrdá,“ prohlásila pro agenturu TASS.

A pokračovala sarkasticky: „Je skvělé, že mezinárodní společenství ocenilo práci na pomoc dětem v naší zemi, že je nenecháváme ve válečných zónách, že je vyvádíme, že jim vytváříme dobré podmínky, že je obklopujeme milujícími a starostlivými lidmi. Už na mě byly uvaleny sankce ze všech možných zemí, dokonce i z Japonska, teď je na mě vydán zatykač. Jsem zvědavá, co bude následovat.“

Jak odnaučit hymnu

Lvovová-Bělovová se narodila v povolžské Penze, absolvovala Akademii kultury a umění A. A. Archangelského, vystudovala na dirigentku. Do Putinovy strany Jednotné Rusko vstupovala před čtyřmi roky, legitimaci jí předával sám někdejší prezident Dmitrij Medvěděv.

Přezdívá se jí Matička Rus.

Jenže zatímco v její vlasti to zní láskyplně, za hranicemi spíš zlověstně.

„U dětí, které dostaneme z Ukrajiny k nám do Ruska, někdy cítíme negativní postoj,“ popisovala před časem. „Mluví ošklivě o Putinovi, zpívají ukrajinskou hymnu, skandují ,sláva Ukrajině‘. Po nějakém čase se ale jejich nastavení mění. Najednou neskrývají svou lásku k Rusku.“

I tyto věty si možná v Haagu pozorně zapsali.

Ne jako důkaz aktu velkorysosti, ale válečného zločinu.

Tagy: