V USA se zavřely první hlasovací místnosti. Která témata jsou klíčová v bitvě o Kongres?

Ve Spojených státech v úterý 8. listopadu odstartovaly volby do Kongresu.

Volby do Kongresu ve Spojených státech

Ve Spojených státech v úterý odstartovaly volby do Kongresu, kolem půlnoci evropského času se začaly uzavírat první hlasovací místnosti, a to v Kentucky a většině státu Indiana. Mezi palčivá témata, podle nichž Američané volí nové složení Sněmovny reprezentantů, třetinu senátorů a polovinu nových guvernérů, patří stejně jako v Česku inflace či ekonomika. Najdou se však i oblasti, které americkou společnost radikálně rozdělují. V Arizoně navíc řešili problémy se stroji na sčítání hlasů. S kritikou hned přispěchal exprezident Donald Trump.

Vizitka spokojenosti s vládou a vysvědčení pro současného prezidenta. Tak by se daly charakterizovat midterm elections – tedy kongresové volby dva roky po těch prezidentských. Američané se teď potýkají s rostoucími cenami a životními náklady, a tak je těžké pro vládnoucí demokraty svou převahu ve Sněmovně a také v Senátu udržet.

„Obecně pro stranu, která má prezidenta, poločasové volby většinou nekončívají dobře. Pozice demokratů je tak komplikovaná, i kdyby ekonomika fungovala naprosto bezproblémově,“ uvedl amerikanista Jiří Pondělíček. A jaká témata Američany zajímají nejvíce?

Společnost rozděluje migrace i potraty

„Jsou to především životní náklady, poté také kriminalita, peníze a inflace. A v neposlední řadě ztráty, které napáchal covid,“ uvedl republikánský politik Kevin McCarthy. Americké voliče rozděluje také otázka potratů nebo ilegální migrace. „Je to volba. Volba mezi dvěma velmi odlišnými vizemi Ameriky. Lidi, tohle je vážná věc. Stojíme před bodem zlomu. Cítíme to do morku kostí – naše demokracie je ohrožena. A toto je vaše chvíle, kdy ji můžete bránit,“ burcoval voliče současný americký prezident.

Bidenovi v kampani vydatně pomáhal i bývalý prezident Barack Obama, který osobně podpořil mnoho demokratických kandidátů. Například oblíbeného Johna Fettermana, který v Pensylvánii kandiduje proti republikánské televizní hvězdě Mehmetu Ozovi známému jako Dr. Oz.

Technický problém, nebo podvod?

Ve velkém stylu pojal republikánskou kampaň i Donald Trump. „Musíte hlasovat pro republikány v mohutné červené vlně, o které se bude mluvit,“ hlásal exprezident. Trump navíc slibuje, že příští týden oznámí zásadní zprávu. Jeho příznivci věří, že bude kandidovat v příštích prezidentských volbách. „S Trumpem u kormidla je svět lepší. Podle všeho se spousta lidí ve vládě podílí na kriminální činnosti a s tím je potřeba skončit. A Trump slíbil, že to udělá,“ věří obyvatelka Daytonu Christie Victorová.

O napjaté atmosféře voleb svědčí i taková drobnost, jakou je „pohotovostní tlačítko“. Dostali ho členové pracující ve volebních štábech, aby v případě ohrožení mohli rychle přivolat pomoc. Od půlnoci středoevropského času ho však nevyužijí pracovníci v Kentucky či ve většině státu Indiana – volební místnosti se zde jako první uzavřely, informoval web The Guardian. O pozdvižení pak nebyla nouze ve státě Arizona, kde byly hlášeny poruchy desítek strojů na sčítání hlasů.

O slovo se okamžitě přihlásil bývalý republikánský prezident Donald Trump a jeho stoupenci, kteří „nepravdivě tvrdí, že jde o důkaz volebních podvodů ze strany demokratů“, píše agentura Reuters. K problému došlo jen několik hodin po začátku volebního dne, sdělil novinářům zapisovatel arizonského okresu Maricopa Stephen Richer.

Trumpova rétorika se opakuje

Zhruba 20 procent elektronických sčítacích strojů v nejlidnatějším okrese státu bylo nefunkčních a na jejich opravě pracovali technici. Problém podle Richera spočíval v tom, že hlasovací lístky nebyly uvnitř strojů správně seřazeny a nebyly čteny. Úředník dodal, že navzdory problémům budou všechny hlasy sečteny.

Poruchy zároveň označil za „zklamání“ a poznamenal, že popírači regulérnosti voleb a konspirátoři, jako je Trump, tento problém „zneužijí“, píše Reuters. Úředníci okresu Maricopa uvedli, že problém se týkal asi 60 strojů ve čtvrtině hlasovacích míst v okrese a že do 14:00 místního času, tedy osm hodin po zahájení hlasování, bylo 17 strojů opraveno.

Osočování ze strany Trumpa a republikánů připomíná situaci z roku 2020, kdy v Arizoně o pouhých 12 tisíc hlasů zvítězil Biden. Právě hlasování v tomto americkém státě se před dvěma lety stalo ústředním bodem tvrzení Trumpa a jeho stoupenců o tom, že byly prezidentské volby údajně zmanipulované. Všichni hlavní letošní republikánští kandidáti v Arizoně zpochybňují regulérnost minulých voleb, dodává Reuters.

Tagy:
Joe Biden volby Kentucky Česko USA Donald Trump Arizona Indiana Kongres Spojených států amerických Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických