Oxfordská vakcína vyvolává imunitní reakci u všech. Testováno ale bylo málo seniorů

injekční stříkačka

Vakcína z Oxfordu byla testována na malém vzorku

Avizovaná vakcína proti koronaviru vyvinutá britskou Oxfordskou univerzitou nemusí být tak bezchybná, jak tvrdili britští vědci. Výzkum prováděli pouze na malém vzorku starších lidí, což vyvolává otázky o její skutečné efektivitě, píše web The Daily Mail. Podle webu Reuters ale vyvolává podobnou imunitní reakci u mladších i starších lidí.

Výzkum prováděli vědci na deseti tisících lidech, z toho pouze tisíc z nich bylo starších 70 let. Polovina z nich navíc dostala placebo. Pouhá pětistovka testovaných tak podle odborníků nemusí být prokazatelná, jelikož virus je mnohem smrtelnější pro starší lidi, uvádí web The Daily Mail.

Profesor David Salisbury uvedl, že 500 je relativně malý počet a nemusí stačit k dosažení smysluplného výsledku. „Je zřejmé, že pokud jste právě očkovali tisíc lidí a někdo dostal placebo a hledáte výrazný rozdíl, tak toho z hlediska údajů asi nezískáte mnoho,“ řekl.

Dodal však, že výsledky ukázaly, že u starších lidí, kterým byla podána vakcína, se vyvinula dobrá imunitní odpověď, takže lze jen doufat, že u nich bude dobře fungovat. U lidí starších 80 let je podle něj tisíckrát větší pravděpodobnost, že na koronavirus zemřou, než je tomu u dvacetiletých.

Podobnou imunitní reakci mezi mladšími a staršími lidmi potvrdil i mluvčí britské farmaceutické společnosti AstraZeneca, která spolupracuje s vědci z Oxfordu. „Je povzbudivé vidět, že schopnost navodit tvorbu protilátek byla mezi staršími i mladšími dospělými podobná. Krátkodobé vedlejší účinky jsou navíc slabší mezi staršími lidmi, u nichž bývá průběh nemoci COVID-19 závažnější,“ uvedl.

Dodal, že tyto výsledky dokazují bezpečnost vakcíny a její schopnost vyvolat tvorbu protilátek.

Na věku záleží

Začátkem tohoto měsíce dala Kate Binghamová, vedoucí britské pracovní skupiny pro vakcíny, jasný signál, že očkování proti koronaviru má být zaměřeno na starší lidi. Vakcíny jsou v této skupině často méně účinné, protože jejich imunitní systém má tendenci reagovat méně silně.

Například vakcína proti chřipce podaná v letech 2016 a 2017 byla podle údajů Public Health England ve věkové skupině nad 65 let zcela neúčinná, přestože u mladých lidí fungovala dobře.

Oxford zahájil paralelní pokusy v Brazílii, Jižní Africe a USA, ale pouze americká sekce zkoumá lidi ve věku nad 65 let. AstraZeneca, která se zabývá vyšetřováním v USA, odmítla říci, kolik lidí tam bylo dosud přijato.

Tagy:
Velká Británie vědci Brazílie věk senior imunita vakcína Oxfordská univerzita Oxford USA koronavirus protilátky Kate Bingham David Salisbury AstraZeneca farmaceutická společnost vakcína proti COVID-19 Public Health England