Vakcíny proti covidu expirovaly v řijnu, praktici je používají dál. EMA termín prodloužila

Vakcína

Vakcíny s prošlou platností

Evropská léková agentura (EMA) prodloužila v září vakcíně Comirnaty od firem Pfizer a BioNTech dobu použitelnosti z původních šesti měsíců na devět. Praktičtí lékaři tak mají v ordinaci ampulky, na jejichž době trvanlivosti jsou listopadová i říjnová data. Podle ministerstva zdravotnictví nejde o nic výjimečného.

„Přijde mi to trošku zvláštní, že se to dělá v této době a u této vakcíny. Nicméně dělá se to. Už je to tak deset let, kdy byla epidemie ptačí chřipky, tehdy se také prodlužovala expirace antivirotika Tamiflu,“ připustil praktický lékař Miloš Kucián.

Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) tehdy prodloužil dobu použitelnosti dokonce o dva roky, a to z pěti let na sedm. „Běžná praxe to není, ale je to legální v situaci, kdy se lék dostává na trh a údaje o jeho stabilitě jsou paralelně zkoumány s tím, jak se vakcína používá,“ zmínila náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková. V prosinci skončí také oficiální doba použitelnosti řadě ampulí vakcíny od Moderny.

SÚKL, ministerstvo zdravotnictví i Sdružení praktických lékařů zdůrazňují, že pro lékaře je mnohem důležitější než dívat se na datum expirace, které hlídá distributor Avenier, sledovat datum, kdy byla ampule rozmražená. Od toho dne se totiž smí použít 30 dní a tuto dobu nesmí lékař překročit.

Jestli se i u ní prodlouží doba použitelnosti, není zatím jisté. „U Moderny k tomu zatím moc důvodů není, protože se očekává i zvýšený zájem o tuto vakcínu. Opakovaně se totiž ukázalo, že je účinnější proti mutaci delta i u nastupující mutace omikron,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl.

Na dotaz CNN Prima NEWS, kolik dávek vakcíny od Moderny s expirací v prosinci 2021 v Česku je, však neodpovědělo ani ministerstvo zdravotnictví, ani distributorská firma Avenier, která má data k dispozici.

Tagy: