Válek se snaží odvrátit kolaps zdravotnictví kvůli přesčasům. Nemocnice mají přejít na směny

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Lékaři a přesčasy

Řada lékařů v červnu vyčerpá své zákonné přesčasové hodiny, poté je nemůže k práci nad rámec jejich služeb nikdo nutit. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) proto nemocničním oddělením s nepřetržitým provozem navrhuje přejít na třísměnný provoz nebo se třeba zaměřit na jednodenní medicínu. Mladí lékaři si stěžují, že s nimi ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí o dlouhodobých změnách systému a zákonů nejednají. Kdyby přestali po vyčerpání přesčasů za pár týdnů pracovat, nastal by kolaps nemocniční péče.

Podle Moniky Hilšerové ze Sekce mladých lékařů České lékařské komory se poslední schůzka ke změnám v odměňování lékařů a v zákoníku práce uskutečnila 2. dubna. Od té doby čekají na další návrhy ze strany ministerstva, které ale s nimi už téměř měsíc nekomunikuje, tvrdí.

ČTĚTE TAKÉ: Nejedlová: Kvůli politikům jako vy řešíme klima. Vrecionová vysvětlila teorii o třech nohách

„Schůzky zatím proběhly dvě. Ze druhé jsem měl pocit, že až na Českou lékařskou komoru (ČLK) jsme se shodli na dalším postupu,“ uvedl Válek pro CNN Prima NEWS s tím, že ze Sekce mladých lékařů se schůzky zúčastnil pouze Jan Přáda, který v současné době působí jako viceprezident  ČLK. „Všichni ostatní byli v mém věku,“ dodal ministr a upřesnil, že schůzky týkající se zákoníku práce koordinuje ministerstvo práce a sociálních věcí. „Kdy bude příští, na to je potřeba se zeptat kolegy Jurečky,“ doplnil.

Na definitivní podobě pozměňovacích návrhů zákona, který nyní leží v Poslanecké sněmovně, by se měla ministerstva s ČLK dohodnout na třetí schůzce, uvedl Válek. „Musíme je stihnout načíst do 1. července,“ avizoval. Lékařská komora podle něj resortům sdělila, že si potřebuje promyslet další kroky.

Vyčerpané přesčasy už v červnu

Mnoho lékařů bude mít podle zjištění CNN Prima NEWS vyčerpané přesčasy už v červnu. Po dosažení limitu je k dalším nemůže nikdo nutit. Zda budou pracovat dál, bude záležet na každém z nich. „Přece nemůžete postavit služby na tom, že nepřetržitý provoz je zajišťován přesčasem. Nemocnice s urgentním příjmem, které musí poskytovat službu nonstop, nemohou chod zajistit jinak než směnným provozem. Ostatní by měly restrukturalizovat péči a zaměřit se na jednodenní medicínu,“ řekl Válek (jde o provádění výkonů, u nichž není nutná hospitalizace, pozn. red).

Doplnil, že nemocnice, které postupně přecházejí na třísměnný provoz, potřebují podstatně méně přesčasové práce. „Část lékařů jde na ráno, část na odpoledne, část na noc na standardní normální směnu. Navíc mají kratší pracovní týden, ve směnném provozu to tak je. Je to standard v Evropě a v jakémkoliv nepřetržitém provozu,“ namítl ministr.

Kdyby nastala situace, že lékaři s vyčerpanými přesčasy nebudou chtít pracovat, jako tomu bylo v prosinci, budou se s tím muset vypořádat konkrétní nemocnice samy. „Ministr těžko může rozhodovat, jak má ředitel konkrétní nemocnice řešit personální situaci,“ podotkl Válek.

Schopní ředitelé podle jeho slov zavedli směnný provoz už dávno. Uvedl příklady nemocnic v Plzni nebo v Olomouci. „Kde váhali, snaží se situaci nějak řešit nyní,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Léky na předpis by lidé mohli dostávat poštou. Zbytečné, řekl Špičák a nastínil možná úskalí

Tagy:
nemocnice lékař TOP 09 Vlastimil Válek Monika Hilšerová Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Zákoník práce