Agrobaron jako Hrdina Ukrajiny. Někdo bojuje, jiný pracuje v týlu, říká a chválí Česko

Petro Ganz je jeden z největších podnikatelů v zemědělství na Ukrajině

Ukrajina byla před válkou třetím největším exportérem obilí. Ruská agrese tak ohrožuje nejen samotnou Ukrajinu, ale i potravinovou bezpečnost v celém světě – hlavně v chudých zemích Afriky a Středního východu, které závisejí právě na ukrajinském obilí. Ukrajinští zemědělci se ale nevzdávají. I uprostřed bojů zasévají, hnojí a budují.

Petro Ganz je jeden z největších podnikatelů v zemědělství na Ukrajině. Dostal za své zásluhy dokonce titul Hrdina Ukrajiny, který obvykle patří vojákům za hrdinství v boji. Ganz má ale jasno. „Někdo musí bojovat a někdo musí pracovat v týlu,“ říká zemědělec pro CNN Prima NEWS.

O zemědělství mluví jako o druhé frontě Ukrajiny. A věnuje se tomu se stejným zápalem, jako vojáci obraně své země na frontě. „Dojíme 45 tun mléka a po rekonstrukci to bude 80 tun. V minulém roce jsme otevřeli závod na výrobu jablečného pyré a moštu. Má kapacitu 6 tun na hodinu. Teď to zvyšujeme na 12 tun. Staré silo zbouráme a tady postavíme nové, od německé firmy Stela,“ hovoří o svém podnikání Ganz.

Ani válka není podle Ganze důvod se zastavit. „Když začala válka, lidé první tři dny zůstali doma. A po třech dnech jim říkám: ‚Nejste už nějak moc dlouho doma? Máme termíny’. Já říkám: ‚Kdo miluje Ukrajinu, kdo věří ve vítězství Ukrajiny, ten se nebojí budovat.‘ Já buduju devět nových objektů,“ dušuje se zemědělec.

Supermoderní zařízení s automatickým dávkováním krmiv, kapénkovou závlahou nebo počítačem kontrolovanou březostí krav je ale k ničemu, pokud nemáte kam vyvážet. A Ukrajina byla světovou velmocí v exportu potravin. Jenže kudy to obilí dostat na světové trhy? Jedná se totiž o neuvěřitelné objemy.

„Tady máme železnici, kde jsme dnes nakládali zrní. Posíláme to přes Polsko a Rumunsko. Přes Černé moře vyvážet nemůžeme, protože ho Rusové zablokovali. To je katastrofa,“ říká nyní Ganz.

Vývoz do Evropy kazí kvóty i mýta

Logicky by se nabízelo vyvážet do zemí Evropské unie. Ale to není tak snadné. Mezi Ukrajinou a EU je opravdu hodně překážek, hlavně fytosanitárních. „To by se mělo odstranit, protože když jde vaše produkce na Ukrajinu, tak nejsou žádné kvóty, mýta, žádné překážky. Ale když chci já prodat svoje pasterované mléko do Evropy, tak to nejde,“ vysvětluje zemědělec.

„My už dávno investujeme do Evropy i Ameriky,“ říká Ganz a zmiňuje traktory značky John Deere, bagry od JVC nebo francouzskou ocel. Nejde však jen o techniku. Ganz odebírá i české osivo jako hrách, pšenici, ječmen a další.

Samotné Česko si pochvaluje. „Takové pečené koleno jako vy neumí nikdo na světě. Tak dobré pivo, jako máte vy, nemá nikdo na světě. A tak dobří lidé, jako jsou Češi, nejsou nikde na světě,“ vypočítává Ganz.

Ten vozí například jablka, která míří do Singapuru a Austrálie, ale kvůli ruské námořní blokádě musí volit mnohem delší – a tedy i dražší – cestu. A tak to je i s obilím, kukuřicí a masem. Přes všechen optimismus nečekají ukrajinské zemědělce snadné časy.

Tagy: