Překonáním rakoviny prsu to nekončí. Ženám může pomoci včasná rehabilitace, mnohé to neví

Každý rok je v České republice diagnostikováno kolem 7 500 nových případů žen s karcinomem prsu. Výskyt nemoci stoupá především mezi mladšími pacientkami. Přesto se v tuzemsku daří stále větší procento nemocných uzdravovat. Nabízí se ovšem otázka, jakou další péči mohou využít léčené i vyléčené ženy, aby byla kvalita jejich života co nejpodobnější té před onemocněním. Onkologickým pacientkám se tak dostává multidisciplinární péče a vedle onkologů se do ní stále častěji zapojují i další specialisté. Jednou z možností je i onkorehabilitace. Odborníci upozorňují, že pro ženy, které prodělaly karcinom prsu, hraje fyzioterapie klíčovou roli pro jejich zotavení.

Zhoubný nádor prsu byl v České republice v letech 2018 až 2022 druhým nejčastějším zhoubným karcinomem. U žen se jednalo o nejčastěji diagnostikovaný novotvar s 37procentním podílem pacientek do 60 let.

ČTĚTE TAKÉ: Případů rakoviny mezi mladými lidmi přibývá. Expertka radí, jak nemoc včas objevit

V tomto časovém rozmezí zaujímal mezi nádory čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí v tuzemsku a podílel se na 1,4 procentech všech úmrtí v populaci. Ke konci roku 2022 žilo v Česku téměř 100 tisíc žen se zhoubným novotvarem prsu nebo s jeho minulostí, což je 1 813 na 100 000 žen.

Tématu prevence rakoviny prsu se dlouhodobě věnuje měsíc říjen. Během „Růžového října“ probíhá řada akcí, které přibližují, jak lze této nemoci předcházet.

Úspěšnost léčby žen s rakovinou prsu rok od roku stoupá. Zásluhu na tom mají dobře fungující screening karcinomu prsu (v Česku od roku 2003), intenzivní osvěta mladých žen ohledně samovyšetřování i zavádění inovativní léčby a nových léků. Díky tomu stoupá počet včasně objevených novotvarů, a to především v prvním, nejlépe léčitelném stadiu.

„Ve statistikách vidíme úspěch screeningového programu karcinomu prsu, kde významně roste míra pětiletého přežití. Kdybychom srovnali začátek 90. let s analýzou periody 2020-2022, což je rozdíl 30 let, vidíme, že s prvním a druhým stadiem karcinomu prsu přežívalo v 90. letech 81 procent žen. Teď je to téměř 100 procent,“ uvedl na tiskové konferenci Jindřich Fínek, přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň, děkan Lékařské fakulty v Plzni a místopředseda České onkologické společnosti (ČOS).

„U třetího stadia, což už je považováno za pokročilé onemocnění, to bylo 60 procent, nyní je to 97 procent. A u čtvrtého generalizovaného stadia na pět let přežívalo 30 procent nemocných oproti 43 procentům,“ doplnil.

Ženy po karcinomu prsu léčí i pohyb

Díky rostoucí účinnosti moderní léčby přežívá onemocnění stále více žen včetně těch s metastatickým rozsevem nádoru. Prodlužuje se také délka života i u pacientek, které onemocnění nakonec bohužel podlehnou. Do popředí se tak dostává i kvalita života pacientek během léčby a po ní.

Z toho důvodu se onkologové zaměřují nejen na samotnou záchranu života pacientek, ale i na to, jak bude jejich život vypadat následně. Snaží se předcházet krátkodobým i chronickým nežádoucím účinkům léčby, pečovat o duševní zdraví pacientek spolu s psychology, pomáhat řešit sociální problémy a také dopady nemoci a její léčby na sexualitu, fertilitu a podobně.

„K návratu do života jednoznačně pomáhá i pohyb, který nejenže zvyšuje kondici nemocných, zlepšuje jejich náladu a snižuje váhu, ale umí také v mnoha případech oddálit případný návrat nemoci. S odborníky z Masarykova onkologického ústavu v Brně řešíme dostupnost vhodných, soustavných a bezpečných pohybových aktivit,“ popsala Petra Tesařová, přednostka Ústavu radiační onkologie na Bulovce a členka výboru České onkologické společnosti (ČOS).

Kvalitnější život díky rehabilitaci

Jenže pacientky dosud neměly vždy odpovídající přístup k léčebné rehabilitaci. Zhoubný nádor v léčbě nebo v anamnéze je totiž stále v mnoha případech kontraindikací k rehabilitační péči. To ovšem chce změnit Česká kooperativní skupina pro léčebnou rehabilitaci v onkologii, jejímž členkou je i profesorka Tesařová.

„Hlavním úkolem onkologické léčby je zničit a zastavit nádorové onemocnění – a pacienty uzdravit. Její součástí by měl být také zájem o kvalitu zachráněného života našich pacientek. K tomu chceme využít evropské a světové zkušenosti s prospěšností a bezpečností rehabilitace, která by se měla stát součástí komplexní podpůrné léčby onkologických pacientů,“ vysvětlila.

Nyní odborníci skupiny pracují na osvětě a propojení odborníků z oblasti léčby zhoubných nádorů, fyzioterapie a rehabilitace tak, aby se mohla rozvinout vzájemná spolupráce.

Fyzioterapeut? Nedostatkové zboží

V současné době se ženy, které prodělaly karcinom prsu, často potýkají s nedostatečnou dostupností fyzioterapie, která může zásadně pomoci jejich zotavení. Na vině je nedostatek fyzioterapeutů, kteří mají specializované vzdělání na léčbu žen po onkologických onemocněních, dlouhá čekací doba v řádech měsíců i nedostatečné povědomí o důležitosti rehabilitace.

Přitom opožděné zahájení rehabilitace může vést k vážným komplikacím, jako je lymfedém, omezení rozsahu pohybu v ramenních kloubech a další.

ČTĚTE TAKÉ: Prevence rakoviny PŘEHLEDNĚ. Pouhé vyšetření může rozhodnout o přežití. O která se jedná?

„Ženy se zkušeností s karcinomem prsu se často dostávají na fyzioterapii až s velkým časovým odstupem. Některé se s fyzioterapeutem setkají až při lázeňské péči, což je zhruba devět měsíců po léčbě. Jenže čím dříve žena po operaci zahájí rehabilitaci, tím je účinnější. Včasná intervence může výrazně snížit riziko vzniku komplikací a zlepšit kvalitu života pacientek,“ vysvětlila Petra Holubová, fyzioterapeutka se zaměřením na onkorehabilitaci.

Pro zlepšení situace je důležitá osvěta žen, zvýšení počtu specializovaných fyzioterapeutů a zahájení léčby co možná nejdříve.

„Jako magistr fyzioterapie mohu s ženami pracovat. Během studia jsme se ale dozvěděli více o kontraindikacích léčebných procedur, než jak bychom ženám mohly pomoci. Přitom se ukazuje, že včasná péče o jizvu, rozcvičení rozsahu pohybu nebo příprava na radioterapii je velmi důležitá,“ dodala fyzioterapeutka.

Péče o jizvy i lepší hybnost ramene

Obor onkofyzioterapie se teprve rozvíjí, nicméně její pozitivní dopady na kvalitu života žen po karcinomu prsu potvrdilo několik britských studií.

Jedné se zúčastnilo 91 žen, které podstoupily léčbu rakoviny prsu. Následná fyzioterapie významně zlepšila funkci plic a celkový fyzický stav po léčbě. Jiná studie zaměřená na funkci ramene po zákroku zaznamenala významné zlepšení pohyblivosti ramene a snížení bolesti po onkofyzioterapii.

Zároveň bylo prokázáno, že fyzioterapeutické intervence zvyšují celkovou kvalitu života pacientek, které přežily rakovinu prsu. Vyléčené ženy uváděly zvýšenou důvěru ve své fyzické schopnosti a větší pocit kontroly nad svým zotavením ve srovnání s těmi, které onkorehabilitaci nepodstoupily.

„Studie naznačují, že zatímco tradiční léčba je nezbytná pro léčbu rakoviny, začlenění fyzioterapie může významně zmírnit nepříznivé účinky a zlepšit funkční výsledky, a tím zlepšit celkovou zkušenost pacientů s léčbou,“ doplnila Tesařová.

S čím může onkofyzioterapie konkrétně pomoci?

  • Péče o jizvy: Správná péče o jizvu může přispět k jejímu lepšímu hojení a snížení rizika komplikací. Nesprávně ošetřená jizva může způsobovat překážku v toku lymfy a do budoucna způsobovat zřetězení obtíží do vzdálenějších míst na těle. Neošetřené jizvy mohou způsobovat bolest i několik let po operaci.
  • Prevence lymfedému: Je velmi důležité, aby žena znala režimová opatření, jejichž dodržování je pro prevenci lymfedému nezbytné. Cílená fyzioterapie napomáhá správnému fungování lymfatického systému, čímž snižuje riziko vzniku otoku horní končetiny a hrudníku.
  • Ovlivnění axillary web syndromu: Problém na úrovni lymfatického systému, který se vyskytuje u většiny žen po operaci uzlin. V podpaží se objevují bolestivé pruhy, které omezují rozsah pohybu v ramenním kloubu. Fyzioterapie může pomoci obnovit pohyblivost a předcházet opakovanému objevení.
  • Zlepšení rozsahu pohybu před radioterapií: Ženy, které čeká radioterapie, potřebují mít co největší rozsah pohybu v ramenních kloubech, aby mohly být správně nastavené do pozice při ozařování (leh na zádech a vzpažení). Ženy ve většině případů dostanou v nemocnici leták se cviky. Provádí je ale bez jakékoliv instruktáže a neví, jak přesně a kdy cviky aplikovat.
  • Návrat do kondice: Cvičení pod vedením fyzioterapeuta pomáhá ženám získat zpět sílu a zlepšit celkovou kondici. Pohyb je v poslední době ve studiích zmiňován jako jedna z prevencí recidivy onemocnění.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Za týden plánuje přeběhnout Česko. Šimon chce upozornit na vzácnou nemoc

Tagy: