Velká rada prošetří předvolební superdebatu ČT. Koalice Spolu mohla mít výhodu před ostatními

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) prověří superdebatu lídrů politických stran před evropskými volbami, kterou pořádala Česká televize. Veřejnoprávní médium se totiž mohlo dopustit přestupku tím, že výběrem hostů mohlo znevýhodnit strany a hnutí mimo Poslaneckou sněmovnu. Zároveň značnou výhodu získala koalice Spolu, která měla hned tři zástupce. Podobný podnět řeší i Rada České televize.

Superdebata se odehrála v předvečer konání voleb do Evropského parlamentu. Česká televize do studia pozvala zástupce politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, nevybírala tedy podle aktuálních předvolebních preferencí. Podle kritiků se jednalo o diskriminaci, protože vznikla přesila vládních stran proti dvěma opozičním hnutím. Hnutí Spolu, které kandidovalo společně, bylo navíc zastoupeno hned třemi politiky.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o rozpočet: Tohle by si ANO nedovolilo, řekl Nacher. Kupka argumentoval perským tržištěm

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání proto zahájí s Českou televizí řízení o přestupku. „Provozovatel mohl zvoleným kritériem výběru hostů narušit princip rovné politické soutěže tím, že zvýhodnil volební subjekt Spolu, který v pořadu reprezentovali tři zástupci, a současně znevýhodnil volební subjekty, které nebyly do pořadu pozvány, přestože měly dle předvolebních průzkumů ve volbách do Evropského parlamentu reálnou šanci na dosažení volebního úspěchu,“ uvádí tisková zpráva RRTV po jednání z 9. července.

Podle takzvané velké rady se provozovatel mohl dopustit porušení povinnosti zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno na zásady objektivity a vyváženosti. „A zejména aby nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, případně jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě,“ dodává RRTV.

Podobný podnět řeší i Rada České televize. S kritikou přišel například exministr financí Miroslav Kalousek, který nechápal zastoupení tří politiků hnutí Spolu. „Je mi to moc líto, že to musím říct: Pokud dnes, v poslední TV debatě před volbami, zastupovaly tři osoby jednu kandidátku, tak to nebylo fér. Ti tři na to neměli přistoupit a ostatní si to neměli nechat líbit. Bohužel, na fér pravidlech už nikdo trvat neumí,“ uvedl po superdebatě Kalousek.

V debatě navíc vystoupili politici, kteří ani nekandidovali v evropských volbách. Do televizního vysílání se naproti tomu neměli možnost dostat zástupci politických subjektů, kteří měli potenciál překročit pětiprocentní hranici pro vstup do Evropského parlamentu.

Česká televize odvysílala dalších šest debat

Česká televize ale kritiku odmítla. A to hned po skončení debaty. „Koncepce Superdebaty odrážela roli národního parlamentu, a stran v něm zastoupených, pro působení země v unijních strukturách a pro ovlivňování jejich složení či fungování. Pominout tuto zásadní rovinu vztahu národního parlamentu k EU ČT nechtěla. Důležitým argumentem byla například možnost přijímat legislativu umožňující i unii opustit, jako v případě Velké Británie. Postoje vedení jednotlivých sněmovních subjektů k EU jsou tudíž zásadní a volič by je měl před hlasováním o zástupcích v EP znát. Navíc strany, které jsou na národní úrovni součástí jedné koalice, vstupují v Evropském parlamentu do zcela odlišných frakcí,“ uvedla mluvčí veřejnoprávní televize Vendula Krejčová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Debatovalo by se o nepodstatných číslech. Fiala nechápe kritiku utajování návrhu rozpočtu

Podle ní vysílala ČT před volbami šest dalších debat, v nichž diskutovali kandidáti a lídři kandidátek. „Sestavu jednotlivých debat určil princip odstupňované rovnosti za pomoci průzkumu volebního potenciálu. Ve třech debatách subjektů s největším volebním potenciálem byl přitom poměr vládních a opozičních stran 3:5,“ dodala Krejčová.

Tagy: