VELKÝ PŘEHLED: Od září se mění některá opatření. Co je nového a co vlastně platí?

Žena s rouškou

Děti se chystají do školních lavic. Jaká opatření je čekají?

Jaká opatření vlastně platí? Tuto otázku si pravidelně pokládají mnozí lidé, ale i politici. Od 1. září se navíc některá pravidla zavedená kvůli pandemii koronaviru mění. Redakce CNN Prima NEWS proto sepsala přehled o tom, jaká opatření platí a co se mění.

  • Testy

Preventivní testy na COVID-19 nakonec budou i v září zdarma pro všechny, tedy hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Původně měly být zpoplatněny pro lidi nad 18 let. Důvodem změny je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nepříznivý vývoj epidemie v některých evropských zemích.

  • Respirátory

I nadále musí lidé nosit respirátory ve všech uzavřených prostorech, tedy i v prostředcích veřejné dopravy.

  • Školy

Žáci a studenti projdou na začátku školního roku třemi vlnami testování během prvního týdne. Roušky nebudou muset nosit při vyučování, jen na chodbách. Podrobný popis pravidel ve školách najdete zde.

  • Hromadné akce

Na hromadných akcích bude od září možné naplnit celou kapacitu vnitřních i vnějších prostor. Do zaplnění 3 000 osob bude jedno, zda budou mít lidé platný test na koronavirus, budou očkováni proti koronaviru nebo zda v posledních 180 dnech prodělali tuto chorobu.

Při kapacitě nad 3 000 musí být nově minimálně polovina kapacity obsazena osobami, které jsou plně očkované nebo prodělaly COVID-19. Zbylou část kapacity mohou obsadit testované osoby.

  • Svatby a pohřby

Pokud se bude akce účastnit do 30 lidí, nemusí se prokazovat bezinfekčností.

  • Restaurace, kluby a herny

Od září může u jednoho stolu sedět maximálně 6 osob, s výjimkou lidí ze společné domácnosti. Mezi jednotlivými stoly musí být rozestup minimálně 1,5 metru. V provozovně navíc nemůže být více lidí, než je tam míst k sezení. Hosté se také nemohou shromažďovat blíže než 1,5 metru, podle vládních nařízení tomu má provozovatel „aktivně bránit“.

Stoly musí být pravidelně dezinfikovány a dezinfekce na ruce musí být dostupná i pro zákazníky. Místnosti musí být taky co nejlépe větrány a zákazníci musí být provozovateli informováni o pravidlech.

Stále také trvá podmínka bezinfekčnosti. Do provozovny tedy nesmí být vpuštěn člověk, který má příznaky nemoci COVID-19. Hosté se navíc musí prokázat ukončeným očkováním, negativním PCR testem ne straším než 7 dnů, nebo antigenním ne starším než 3 dny. Člověk si může udělat i test na místě a uznávané je i potvrzení o negativním testu ze školy. Akceptuje se také, když člověk prodělal nemoc během uplynulých 180 dnů.

  • Tanec a živá hudba

Zvláštní podmínky má ale tanec v těchto prostorech. Lidé musí splňovat výše uvedené podmínky bezinfekčnosti. Výjimkou však je, že PCR nebo antigenní test absolvují nejdéle 24 hodin před vstupem do provozovny, jinak tančit nemohou. Tato pravidla neplatí pro svatby a pohřby. U živé hudby musí být vystupující od lidí vzdálen nejméně 2 metry.

  • Maloobchody, nákupní centra

V provozovně může být jeden zákazník na 10 m² prodejní plochy (nevztahuje se na dítě mladší 15 let, které doprovází zákazníka, nebo na držitele průkazu osoby se zdravotním postižením). Lidé musí jak v obchodech, tak ve frontách dodržovat rozestupy 1,5 metru. Shromažďování má zaměstnavatel opět „aktivně bránit“. Povinností je opět dezinfekce a informativní cedule o opatřeních.

  • Tržiště, tržnice a mobilní provozovny

Mezi stánky, stolky nebo jinými prodejními místy musí být rozestupy nejméně 2 metry. Pokud lidé na místě konzumují, může sedět opět 6 lidí u stolu a mezi stoly musí být mezera 1,5 metru. Stejnou vzdálenost od sebe mají dodržovat i zákazníci. U každého prodejního místa musí být dezinfekce.

  • Kadeřnictví, manikúra, pedikúra, masáže a další podobné služby

V kadeřnických, manikérských, pedikérských či masážních salonech a podobných službách, kde je porušována integrita kůže, platí stejné podmínky jako u maloobchodů. Křesla pro zákazníky od sebe navíc musí být 1,5 metru. Také tam zůstává podmínka bezinfekčnosti, jako je tomu u restaurací.

  • Hotely, penziony, lázně a jiné krátkodobé a rekreační ubytovací služby

Hotely, penziony a další rekreační ubytovací služby musí mít dezinfekci na ruce u vstupu a ve vnitřních prostorech. Dále tam platí výše rozvedená podmínka bezinfekčnosti.

  • Tělocvičny, taneční studia, herny, fitness centra a další sportoviště ve vnitřních prostorech

Ani do sportovišť ve vnitřních prostorech nesmí lidé s příznaky koronaviru a platí tam stejná podmínka bezinfekčnosti jako u restaurací. Lidé navíc musí dodržovat rozestupy 1,5 metru a provozovatel musí zajistit maximální možnou cirkulaci vzduchu. Kapacity tam ale omezené nejsou.

  • Plavecké bazény, koupaliště, wellness, sauny a solné jeskyně

Lidé v těchto zařízeních opět musí dodržovat rozestupy 1,5 metru, platí zákaz shromažďování. Také tam platí zmíněná podmínka bezinfekčnosti.

  • Zoo, botanické zahrady, muzea, galerie, hrady, zámky

Provozovatelé musí omezit kapacity tak, aby lidé mohli dodržovat rozestupy 1,5 metru. Také tam platí podmínka bezinfekčnosti, tedy očkovaní, testy nebo prodělaná nemoc.

  • Kroužky a volnočasové aktivity pro lidi mladší 18 let

Kroužků nebo dalších volnočasových aktivit pro děti se nemůže účastnit uvnitř více než 1 000 osob a venku více než 2 000 lidí. Organizátoři také musí vést evidenci účastníků a uchovávat ji 30 dnů. Pokud je na místě více než 20 lidí v jeden čas, musí splnit podmínky bezinfekčnosti. Výjimkou jsou děti do 6 let. Pokud akce trvá déle než 7 dnů, podmínky bezinfekčnosti musí být po týdnu splněny znovu.

Podrobná pravidla vládních opatření, která platí od září, najdete zde.

Tagy: