Vezměme ukrajinským zajatcům krev a dejme ji našim vojákům, navrhuje ruský poslanec

Ruský voják vede ukrajinské válečné zajatce.

Plány ruské armády

Poslanec ruské Státní dumy Sergej Leonov přišel s velmi neotřelým a drsným nápadem. Vyzval totiž k tomu, aby ukrajinským vojákům v ruském zajetí byla odebrána krev, kterou by ruská armáda posléze mohla dávat svým raněným. Zamířit by podle něj mohla i k ruským civilistům. Leonov zároveň dodává, že by nedobrovolnými dárci mohli být pouze ti Ukrajinci, u kterých to ruští lékaři povolí.

Leonov má za to, že pokud to zdraví ukrajinských zajatců dovolí, měli by navzdory svému nesouhlasu darovat krev zraněným ruským vojákům. „Jejich krev by pak měla pomoci raněným ruským vojákům a putovala by také do nemocnic, kde se teď léčí ruští vojáci a civilisté, kteří utrpěli zranění kvůli ukrajinskému bombardování,“ prohlásil ruský poslanec.

Nedobrovolné dárcovství by se podle něj týkalo pouze těch Ukrajinců, které by to neohrozilo na životech. „Přirozeně se bavíme o rozumném množství dárcovství a pouze u těch, kterým to dovolí zdraví,“ dodal Leonov. Video s jeho prohlášením se aktuálně šíří na sociálních sítích.

Ve Státní dumě hájí Leonov barvy Liberálně-demokratické strany Ruska, která je oproti svému názvu považována za krajně pravicovou a nacionalistickou partaj. Založil a vedl ji kontroverzní politik Vladimir Žirivnovskij. Ten na začátku dubna zemřel, ačkoliv podle některých médií skonal již o nějaký čas dříve.

Ruským silám se od začátku války na Ukrajině příliš nedaří, protože zatím nedosáhly žádných vytyčených cílů. Podle všeho navíc Rusko přišlo o značné množství jednotek. Ačkoliv oficiální ztráty podle ministerstva obrany činí 1 351 padlých, mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov připustil, že ruské ztráty jsou „značné“.

Oproti tomu Ukrajina uvádí, že ruská vojska během invaze ztratila už kolem 21 tisíc vojáků. Odhady OSN se pak pohybují mezi 7 až 15 tisíci mrtvými vojáky ruských ozbrojených sil.

Tagy: