CNN: Štáb prohledal ruský tábor. Jak to vypadá v místech, kde okupanti plánovali útoky?

Vojenský tábor u obce Makariv (7.4.2022)

Válka na Ukrajině pokračuje

Štáb CNN spolu s ukrajinskými ozbrojenými silami navštívil opuštěný ruský vojenský tábor v lese nedaleko Kyjeva. Ukrajinci pátrají po stopách, které by přiblížily plány okupantů. Zároveň odhalují osudy lidí žijících v obcích, kde vojáci páchali válečné zločiny.

Bylo to ráno jako každé jiné. Dmitrij Nekazakov předtím, než šel do práce, venčil psa. V té chvíli však začalo ruské ostřelování Hostomele, města nedaleko ukrajinské metropole. Lidé slyšeli vrtulníky, ze kterých vyskakovali ruští vojáci, na zem padaly rakety.

24. února, 6:40. Začala ruská invaze na Ukrajinu. Bombardování téměř měsíc neustávalo. Nekazakov se dvacet dní skrýval ve svém sklepě a za mrazivých dní vycházel, aby se podíval, jaké škody Rusové napáchali. S dalšími lidmi následně hledal bezpečnější úkryt.

Jak se ukázalo, zdecimované budovy a životy měl na svědomí ruský vojenský tábor, který si okupanti zřídili v lese zhruba čtyři kilometry daleko. Nyní se mezi stromy nacházejí jen zbytky rozlehlého tábora, v němž pobývalo odhadem šest tisíc vojáků. Ukrajinské speciální jednotky štáb CNN provázely troskami. Snaží se najít indicie, které by jim přiblížily, jaké úmysly mělo Rusko s hlavním městem.

Zde se o všem rozhodovalo

V borovém lese se ruské jednotky utábořily na celý měsíc. Součástí tábořiště bylo i hlavní velitelské stanoviště. Právě odtud a z nedalekého pole podnikala ruská armáda útoky na Kyjev, Hostomel a nedaleké město Buča. „Zde se rozhodovalo o dalších akcích, o směrech ofenzivy, taktice či postupu,“ řekl CNN důstojník ukrajinských speciálních sil a ukázal na místa, kde probíhaly jednotlivé části operace.

Na poli zůstaly známky po odpálených střelách. V lese se dále povalují disky od gradů či bedny s municí. K vidění jsou zákopy, muniční sklady i komunikační linky: ruští vojáci z jednotlivých stanovišť spolu komunikovali použitím černých drátů. Ukrajinské jednotky nalezly také řadu kontejnerů s jídlem, na kterých bylo vyražené označení ruské armády.

Ukrajinští vojáci objevili i rozmočený zápisník, který obsahoval instrukce z mise v Ázerbájdžánu. Stejně tak našli návod k maskování a ukrývání, oblečení nebo boty. „Rusové nebojují kvalitou, ale kvantitou. Nepovažují vojáky za lidi, jsou pro ně potravou pro děla a spotřebním materiálem. Taktika ruské armády připomíná středověk, kdy se nebojovalo podle schopností, ale podle množství,“ podotkl jeden z ukrajinských důstojníků.

Zbytky techniky, oblečení či munice však nejsou tím jediným, co po sobě vojáci zanechali. Místní vypověděli, jak ruští vojáci vtrhli do vesnic v okolí, zabrali domy a terorizovali obyvatele. Ty mučili a ponižovali, zůstali po nich mělké hroby, do nichž odklidili mrtvé civilisty. Hrůza mezi místními je všudypřítomná.

Myslel jsem, že jsou to mé poslední minuty

Vitalij Černyš z vesnice Zdvyživka na kyjevském předměstí uvedl, že projížděl obcí na kole, když byl zajat ruskými jednotkami, které „lovily nacisty“. Řekl, že ho drželi téměř 24 hodin. „Modlil jsem se. Myslel jsem, že jsou to poslední minuty mého života. Zavázali mi oči, svázali ruce a stříleli kolem mě,“ svěřil se.

Vojáci ho zavřeli v kůlně poté, co musel projít minovým polem. Vojáci se před ním dohadovali, zda ho polijí benzínem, následně mu vyhrožovali, že ho odvezou do krematoria. Kromě střílení kolem svázaného muže se ho ptali, jaké je jeho poslední přání. Mučení byl v kůlně a za mrazu vystaven několik hodin.

„Byli mě do rukou, nohou a do oblastí pod pasem. Zůstaly mi modřiny. Myslel jsem, že mám zlomenou nohu. Díky bohu jsem ale v pořádku, živý,“ dodal. Na své zahradě nadále vidí dělostřeleckou raketu, která mu jeho utrpení každý den připomíná. Černyš přežil, jiní však takové štěstí neměli.

Kněz z obce Vasilij Benca přiblížil, jak se sem sjely ruské jednotky. Lidé se kvůli nim báli vycházet z domovů, schovávali se ve sklepích, stejně jako duchovní. Když se odvážil jít ven, našel na své zahradě pět mužů, které vojáci mučili. „Jejich těla byla zohavená. Donutili mě, abych pohřbil dvě těla, ženy,“ dodal. Lidé k ruským vojákům a zejména Vladimiru Putinovi cítí ryzí nenávist. „Do konce života jim neodpustíme,“ dodal Nekazakov.

Tagy: