Konec víčkových sbírek. Je to škoda, lituje nařízení EU maminka 11letého postiženého Hynka

Nové nařízení Evropské unie o neodnímatelných víčkách plastových lahví se sice kladně projeví v oblasti ekologie, ale zároveň kvůli němu zanikne jedna z možností, jak pomoci potřebným. Kontroverzní inovace totiž přinese definitivní konec všem víčkovým sbírkám. „Bude to určitě škoda, byly to jednoduché penízky, ke kterým jsme mohli přijít,“ reagovala ve vysílání CNN Prima NEWS maminka jedenáctiletého Hynka, jenž po úrazu přišel o pohyblivost.

Sbírky plastových víček stále fungují. Jedna taková se konala pro jedenáctiletého Hynka, který po úrazu přišel o pohyblivost. „Je to to nejmenší. Vzít víčko, dát ho do nějakého pytle a přinést ho na sběrné místo. Nikoho to nic nestojí, není to žádná práce. Bude to určitě škoda, byly to jednoduché penízky, ke kterým jsme mohli přijít,“ reagovala chlapcova maminka na novinku.

Plast z víček se jako o něco hodnotnější materiál než z PET lahví vykupoval, aby se z něj poté vyráběly pytle na suť, součástky, poklopy na kanály nebo barely na vodu. Doba víčková přesto skončí. Od července 2024 budou muset mít neoddělitelná víčka všechny PET lahve na trhu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Green Deal pro letadla popírá fyzikální zákony. Ohrozilo by to cestující, varují čeští výrobci

Nařízení Evropské unie v rámci boje proti jednorázovým plastům se stalo terčem vtipů i pobavených komentářů. „Je to úplně úchylné. Musím to celé odstřihnout nůžkami na nehty, aby se z té lahve dalo pít. Další hovoří o tom, že se jedná o „další nesmysl, jako jsou papírová brčka v plastovém obalu“. Dodal, že se tu řeší víčka, zatímco „celá Asie hází do moře rovnou celé lahve“.

Novinku již zavedly některé nápojové společnosti. „Chceme pomoci recyklaci tak, aby docházelo k vracení lahví společně s víčkem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí společnosti na výrobu nápojů Václav Koukolíček.

Ekologové inovaci vítají. „Musíme si na to asi zvyknout. Na druhou stranu je nutné dodat, že to je trend, který budou určitě následovat i další nápojové sektory,“ sdělila redakci konzultantka v oblasti cirkulární ekonomiky a udržitelnosti Laura Mitroliosová.

Někteří lidé se změnou také souhlasí a líbí se jim nápad, že budou moci recyklovat kompletně celou lahev. Jiní si naopak myslí, že nepůjde o velký pokrok. Víčko se jim tak jako tak podaří ulomit.

Lidé v internetových diskusích dále kritizují nejen otevírání, ale i následné zavírání inovovaných víček. Například jim ale vadí i uzávěr, který překáží při samotné konzumaci, případně útržek, jenž vznikne po ulomení víčka a o nějž se lze zranit.

Tagy: