VIDEO: Bílí tygři jsou anomálie, s jejich chovem končíme, říká po smrti posledního samce liberecká zoo

Prima Mazlíček: Paris zemřel, liberecká zoo v chovu bílých tygrů pokračovat nebude

Liberecká zoo musela uspat samce bílého tygra. Je to další krok na cestě k ukončení chovu bílých tygrů v zoologických zahradách.

Šetnáctiletý Paris trpěl v poslední době vážnými zdravotními potížemi, které souvisely s jeho věkem. „My jsme ho už nedokázali stabilizovat, přestože jsme se s ním hodně natrápili v těch posledních měsících. Byl uspáván, vyšetřován, několikrát mu byla měněna medikace,“ popisuje hlavní zoolog Luboš Melichar. V liberecké zoo, která se chovem bílých tygrů v uplynulých dekádách proslavila, už zbývá pouze jedna samice – dvanáctiletá Surya. „Může tu být ještě několik let, necháme ji dožít. Paradoxně i když jí zemřel partner, se jí podmínky zlepší. Tygři jsou solitérní zvířata, která nežijí spolu, ale vedle sebe, takže jí rozhodně nebude smutno, jak by se možná někteří návštěvníci domnívali. Bude mít celou expozici pro sebe,“ říká David Nejedlo, ředitel liberecké zoo.

Náhradu za Parida už zoo nehledá. Všechny seriózní zoologické zahrady se domluvily, že už bílé tygry dál množit a chovat nebudou, nechají pouze dožít zvířata, která v nich jsou. Bílý tygr je totiž pouze anomálií a všichni jednici mají pouze jediného předka – náhodně nalezené mládě, které jeden z indických mahárádžů v roce 1951 po dospění zkřížil s běžnou indickou tygřicí a postupně znovu a znovu s jeho vlastními potomky a bílý gen posílil a zachoval. Následky tohoto genetického inženýrství se naplno objevují právě v posledních letech. Důkazem byly vloni dvě silně šilhající bílé tygřice, které stát zabavil soukromému chovateli ze středních Čech. Na několik týdnů tehdy nalezly azyl právě v liberecké zoo.

„V soukromých chovech, různých zookoutcích nebo cirkusech je ještě bílých tygrů poměrně hodně, i tam by se ale už dál neměli množit v okamžiku, až vstoupí v platnost nový zákon na ochranu zvířat. Ten množení, stejně jako dovoz mláďat těchto exotických druhů zvířat, zakazuje,“ vysvětluje Nejedlo. Liberecká zoo počítá s tím, že se i do budoucna může stát, že se bude muset o zvířata zabavená státem postarat. Už je ale nebude umísťovat do expozice, chystá pro ně zvláštní prostory mimo areál zoo.

Ředitel zoo současně upozorňuje, že byť bílí tygři jako hříčka přírody vlastně ochranu nepotřebují, za víc než dvě desetiletí v Liberci pomohli k záchraně a zachování řady kriticky ohrožených zvířat. „Přitahovali lidi a plnili kasu zoo, takže jsme mohli investovat peníze do chovu druhů, kterým hrozí vyhynutí, ale z pohledu běžných návštěvníků jsou na okraji zájmu, jako jsou třeba kozorožec dagestánský, koza šrouborohá nebo osel somálský,“ tvrdí Nejedlo.

V budoucnu by se zoo ráda zapojila do chovu ohrožených tygrů ussurijských, pro které plánuje vystavět výběh v nové části zahrady, v tzv. Údolí ohrožené divočiny.

Tagy: