Vinařství LAHOFER: Tady jsou doma nejen lány vinic, ale i moderní architektura

Pěstuje se tu především bílé víno...

Už když přicházíte k vinařství LAHOFER, napadne vás, že tady to nebude pouze o víně, ale také o moderní architektuře. Historie vinařství se začala psát před více než dvaceti lety ve znojemské vinařské podoblasti. Díky sousedství s Rakouskem se tu pyšní nejen kvalitním Veltlínem.

Na řádky vinné révy plynule navazuje příjemně zasazená moderní budova z betonu a skla. Dům se střechou, po které se můžete projít nebo si na ní posedět a vychutnat sklenku dobře vychlazeného vína, se dostal mezi deset nejkrásnějších světových staveb. „Hlavní myšlenkou, když jsme začali spolupracovat s architekty Michalem Krištofem a Ondřejem Chybíkem, bylo, aby budova měla nějakou přidanou hodnotu. Tedy nejen hodnotu výrobní a administrativní, ale třeba i hodnotu společenskou. Aby vinařství bylo místem setkávání lidí,“ vysvětluje, proč se vinařství LAHOFER vymyká tradičním zvykům, Jaroslav Chaloupecký, manažer komunikace a marketingu.

Sezónu tady zahajují v květnu akcí s názvem Paprsky, kdy si návštěvníci spolu s hřejivým sluncem užívají vše, co vinařství v uplynulých ročnících vyprodukovalo.

Moderní a přesto domácí víno

Ve vinařství LAHOFER pěstují víno na 530 hektarech znojemské vinařské podoblasti. „Naše surovina, ze které vyrábíme, je opravdu lokální a je naše vlastní. V loňském roce, tedy sklizeň ročníku 2023, v číslech pro nás znamenala 2 280 tun sklizených hroznů. Výroba čítá na 800 tisíc lahví ročně. Nabídka je opravdu pestrá a to nejenom v našem vinařství, ale obecně ve znojemské podoblasti. Máme aktuálně 25-30 odrůd,“ vykládá dále Jaroslav Chaloupecký.

Znojemská oblast je vyhlášená bílými víny. A spolu s růžovými tvoří 80 % tamní produkce. Ta vynikají jak vyšším obsahem aromatických látek, tak kyselin. A hrají ovocnými tóny. Lákavě tu příchozím voní nejeden vzorek. A kdykoli je to potřeba, zkušení vinaři vám k němu dají potřebný výklad, jako například Jiří Lancman, z oddělení výroby a zpracování vína. „Určitě bych doporučil Veltlínské zelené, jelikož sousedíme s Rakouskem, kde je Veltlín vyhlášený a je to jenom přes kopec, jak se říká. A naše Veltlíny jsou podobné těm rakouským, hodně kořeněné, mandlové, pepřnaté. Potom bych zkusil nějaké Rulandské šedé, přešel bych plynule na Sauvignon a ukončil bych to dobrým Ryzlinkem rýnským.“

ČTĚTE TAKÉ: Největší muzeum harmonik v Evropě: V Litovli vzniklo z daru nadšeného sběratele

Hotové víno tady zraje v betonových tancích. A Jiří Lancman v pořadu Prima Česko vysvětluje proč: „Díky tomu, že jsou vyrobeny z betonu, tak v průběhu toho zrání probíhá v těch tancích mikrooxidace, která není tak intenzivní, ale je o něco větší než v nerezu, kam se dostane opravdu jen minimum kyslíku.“

Poslední úkony předtím, než víno putuje k zákazníkovi, se odehrávají v lahvovně, kde kombinují práci strojů s tou ruční. Tam umí naplnit, opatřit etiketou, uložit do kartonů a vyskládat na paletu až 2000 lahví za hodinu.

Poctivost a svědomitost, základ skvělého vína

Vinařství LAHOFER píše svoji historii déle než 20 let. Jméno nese po Janu Lahoferovi, rodákovi z Dobšic, tedy z obce, kde sídlí. „To byl velmi šikovný umělecký řezbář, který pro premonstrátský klášter v Louce vyrobil v druhé polovině 19. století krásnou vyřezávanou knihovnu. Ta je dnes klenotem Památníku národního písemnictví v premonstrátském Strahovském klášteře v Praze. A právě jméno Johana Lahofera nám bylo inspirací pro naše vinařství, abychom my dělali práci stejně poctivě, stejně svědomitě a stejně šikovně jako on,“ říká Jaroslav Chaloupecký.

A jak dodává, zažít toho tady lze poměrně dost. „Po příjezdu projdete vinicemi, po pár desítkách metrů vás čeká náš bar, kde máte možnost výběru vín rozlévaných tzv. na skleničku. Máme tam více než 25 vzorků, ze kterých můžete vybírat. Můžete vína i ochutnat. Můžete si dát jen kávu a můžete si užívat pohodu okolních vinic a krásného prostředí.“

A až se léto nachýlí ke svému konci, můžete se s ním rozloučit právě tady. Chilloutová akce s živou muzikou, kdy se sklenkou v ruce pozorujete červánky nad vinicemi, se koná poslední srpnovou sobotu. Takže je na co se těšit.

Tagy: