Vlastní bydlení jen pro horních deset tisíc? Hypoteční sazby jsou na rekordu a bude hůř

Bytový dům

Průměrná nabídková úroková sazba u hypotečních úvěrů je nejvýše od roku 2008, kdy se úroky pohybovaly kolem 5,5 procenta. U některých typů půjček na bydlení už sazby dokonce převýšily šestiprocentní hranici. Vyplývá to z aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu. To nejhorší ale Čechy, kteří plánují pořídit vlastní bydlení na hypotéku nebo jim končí fixace úrokové sazby, teprve čeká.

Začátkem června se průměrná nabídková sazba u hypotečních úvěrů dostala na 5,71 procenta. To je téměř o půl procentního bodu více než před měsícem. A zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se měl rostoucí trend v brzké době otočit. Spíše naopak, hypotéky budou ve zbytku letošního roku nejspíše ještě zdražovat.

„Bohužel podle prohlášení ČNB je jasné, že stále nejsme na pomyslném vrcholu, protože na konci června má následovat další zvýšení základních sazeb,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Osm procent na dohled

S tím souhlasí také hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. „Domnívám se, že úrokové sazby u hypoték se budou držet přibližně jeden procentní bod nad základní sazbou České národní banky. Ta se v současné době nachází na 5,75 procenta,“ řekl CNN Prima NEWS. Znamená to ale, že by se hypoteční sazby mohly v příštích několika měsících přiblížit až k osmi procentům.

Dosluhující guvernér České národní banky Jiří Rusnok totiž v rozhovoru pro server Aktuálně.cz naznačil, že na posledním zasedání bankovní rady ve starém složení by základní úroková sazba (dvoutýdenní reposazba) mohla být zvýšena o 0,75 procentního bodu, nebo i více. Pokud by tedy centrální bankéři základní sazbu zvýšili o rovný procentní bod, činila by již 6,75 procenta. „V takovém případě by hypoteční sazby postupně vyrostly až těsně pod osmiprocentní hranici,“ řekl Štěpán Křeček.

Fixujte na kratší dobu

Už v současné době jsou některé nabídkové hypoteční sazby nad šesti procenty. „Více než šest procent již zaplatíte za hypotéku nad 80 procent odhadní ceny nemovitosti s fixací na tři roky, a to v průměru 6,1 procenta,“ uvedl Jiří Sýkora. Podle něho se zdražování hypoték rovněž projevuje na nárůstu měsíční splátky. Ta totiž v případě 3,5milionové hypotéky se splatností 25 let a při fixaci na tři roky dosahuje bezmála 22 tisíc korun. „To je asi o šest tisíc korun více oproti červnu 2021,“ dodal Sýkora.

Současný, a také očekávaný, vývoj hypotečních sazeb nejvíce dopadne na domácnosti, které již hypoteční úvěr splácejí a ve zbytku letošního roku jim končí fixace úrokové sazby. Těm Štěpán Křeček doporučuje při refinancování hypotéky sazby zafixovat spíše na kratší dobu. „Je reálný předpoklad, že během dvou let začnou sazby zase klesat, jakmile se podaří inflaci dostat do rozumných mezí,“ vysvětlil.

Tagy: