Volba mezi válkou a mírem. Tchaj-wan hlasuje o svém osudu, který může ovlivnit celý svět

Na posledním mítinku vládní DPP se sešlo přes 100 tisíc lidí.

Tchaj-wan volí nového prezidenta, ve hře jsou tři kandidáti

Tchajwanci hlasují o své budoucnosti. Buď budou pokračovat ve svém boji o nezávislost, nebo naopak přejdou k nápravě nahnutých vztahů s Pekingem. Prezidentské a parlamentní volby podle americké CNN mohou ovlivnit nejen asijský region, ale celý svět – jejich výsledek totiž může být zároveň krokem směrem ke konfliktu. Zásadní hlasování již skončilo, ostrovní národ nyní sčítá hlasy. Čína, která celou událost bedlivě sleduje, o volbách na Tchaj-wanu téměř vůbec neinformuje.

Prozatímním vítězem se zatím může prohlašovat kandidát vládní Demokratické pokrokové strany (DPP) William Laji (vlastním jménem Laj Čing-te), který by chtěl pokračovat ve výrazně protipekingské rétorice a v cestě za nezávislost Tchaj-wanu. Hned v závěsu je opoziční adept na prezidentské křeslo Chou Jou-i z konzervativního Kuomintangu (KMT), který naopak volá po urovnání napjatých vztahů s pevninskou Čínou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci nestíhají sestřelovat rakety a drony. CNN popisuje sofistikovanou změnu taktiky Rusů

Bývalý starosta Tchaj-peje Kche Wen-če z podstatně menší Tchajwanské lidové strany (TPP) má v tuto chvíli nejmenší šanci na úspěch, svou roli by ovšem mohl sehrát při sestavování vlády – nejspíše totiž dosáhne na pár permanentních mandátů, čímž se Tchaj-wan poprvé dostane do situace, kdy bude jednat o koalici. Doposud se ve vládě střídaly DPP a KMT.

DPP je na Tchaj-wanu u moci od roku 2016 a opozice argumentuje, že nastal čas na výměnu na vládních postech. Vládní strana zastává názor, že jen místní lidé mohou rozhodnout o osudu ostrova, a odmítá jakékoliv snahy pevninské Číny, která jej považuje za vzbouřeneckou provincii, ovlivňovat dění na Tchaj-wanu.

DPP a její příznivci tvrdí, že si přejí mír a že Tchaj-wan je fakticky nezávislým státem. „Pokud se znovu přiblíží k Číně, ztratí Tchaj-wan své výhody a zahraniční investice budou pozastaveny či zrušeny,“ řekl kandidát na prezidenta DPP na posledním předvolebním mítinku.

Kuomintang uvádí, že chce zlepšit hospodářské a kulturní vztahy s Pekingem, za což si jeho kandidát na prezidenta vysloužil kritiku, že je pročínský. To však Chou Jou-i odmítá. „Veřejné mínění chce, abychom zachovali status quo (současný stav),“ uvedl. Podle něj hrozí, že při zvolení Laje prezidentem nastane v oblasti chaos.

Kche Wen-če z TPP tvrdí, že je jediným přijatelným kandidátem pro obě země, jež mají největší vliv na Tchaj-wan – USA a Čínu. Podle něj je důležité nastavit spolupráci s USA tak, aby nenarušila vztahy s Pekingem.

Důležitější než americké volby?

Hlasování na Tchaj-wanu podle analytiků doprovází zvýšený zájem ze zahraničí. Podle americké CNN ovlivní výsledek těchto voleb nejen dění v regionu, ale v celém světě – a to více než domácí prezidentské klání o Bílý dům. Odkazuje se především na scénáře, kdy by se Čína rozhodla vejít do ozbrojeného konfliktu, ačkoliv by si s ohledem na celou řadu faktorů – ekonomických a sociálních nevyjímaje – výrazně uškodila jak doma, tak v zahraničí.

Čínská armáda nicméně vydala prohlášení, ve kterém tvrdí, že je připravena potlačit snahy o nezávislosti Tchaj-wanu v jakékoliv podobě. První výsledky se očekávají v sobotu odpoledne SEČ. V prezidentských volbách zvítězí kandidát, který dostane nejvyšší počet hlasů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: USA a Velká Británie udeřily proti jemenským povstalcům. Ti pro změnu vzkázali, že útok nezůstane bez odezvy

Tagy: