Volby v Itálii? Nastupuje fašismus s lidskou tváří, řekla Gregorová. Obavy Pirátů mírní ODS

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Novinář přiblížil vítězství Meloniové

Nedělní předčasné volby v Itálii vyhrál pravicový blok v čele se stranou Bratři Itálie. Její šéfka Giorgia Meloniová tak dostane šanci sestavit vládu. Někteří evropští politici se obávají o italskou demokracii. Například europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ideologii Bratrů Itálie označila za „fašismus s lidskou tváří“. Obavy Pirátů na české scéně mírní především jejich koaliční partneři z ODS.

„Hodně jsem zkoumala stranu, která vyhrála italské volby, i budoucí premiérku Meloniovou. Domnívám se, že se výrazně hlásí k fašistickým kořenům. Je to bývalá obdivovatelka Mussoliniho. To je na úrovni, jako kdyby ve středoevropské zemi vyhrála volby strana, jejíž představitelé se hlásí aktivně k Hitlerovi,“ okomentovala Gregorová italské volby.

„Je to tragický krok směrem zpátky do minulosti, a to pro Itálii i pro Evropu. Doufám, že se budeme jako Evropská unie schopni adaptovat na tyto změny, které se dějí. Demokracie je obzvlášť v krizích skutečně velká práce. Mohou přijít na scénu autoritáři a fašisti. Proto doufám, že se s krizí společně jako EU vypořádáme co nejdřív, aby se toto nedělo i v dalších zemích a aby se nám to tu nerozpadlo na válčící státy jako v minulém století,“ dodala.

Středopravicový blok (Bratři Itálie, Liga a Forza Italia) získal ve volbách zhruba 44 procent hlasů. V jedné koalici se tak potká Meloniová s nacionalistou Matteem Salvinim a opakovaně odsouzeným expremiérem Silviem Berlusconim. Jejich programy se shodují v jednoznačném odmítání migrantů či euroskepticismu.

Jsou však na místě obavy o italskou demokracii? Pravdou je, že Meloniová v minulosti otevřeně chovala své sympatie k fašismu. O diktátorovi Benitu Mussolinim pak řekla, že „byl dobrý politik, protože vše, co udělal, udělal pro Itálii“. Nyní však budoucí italská premiérka tvrdí, že se s fašistickou ideologií již rozešla.

Sama sebe připodobňuje spíš k britským konzervativcům či americkým republikánům. Tato tvrzení však někteří západní politici vnímají se značnou rezervou. „Myslím, že něco takového říct musela. Nevím, jestli to, co Meloniová říká, pak skutečně bude dělat. Otázkou je, jak moc své názory změnila nebo upravila pro společenskou přijatelnost,“ řekla na adresu Meloniové Gregorová. Ta svou skepsi z vývoje politického směřování v Itálii vysvětluje i tím, že ve straně Bratři Itálie se vyskytovali či stále vyskytují politici s krajně pravicovými názory.

„Je tam několik skutečně deklaratorních fašistů. Od nich se Giorgia Meloniová nedistancuje. Ať už říká cokoliv jako taková sympatická tvář italského konzervativismu, tak zároveň stojí na podhoubí, které je zjevně fašistické. Nebudu Itálii dávat kredit za to, že si vybrala premiérku, která dělá fašismus s lidskou tváří,“ kritizovala česká europoslankyně.

Političce pogratuloval Zahradil i Fiala

Nutno podotknout, že Meloniová se již řadu let snaží od krajní pravice a fašismu distancovat. „Italská pravice předala fašismus před desítkami let dějinám a jednoznačně odsoudila potlačení demokracie a ostudné protižidovské zákony,“ řekla například během letní volební kampaně. Jednoho ze svých zákonodárců, který vyzdvihoval Adolfa Hitlera, pak bez milosti vyloučila ze strany.

Evropa rovněž napjatě očekává, jak se Itálie bude stavět k ukrajinsko-ruskému konfliktu. I zde Meloniová klidní své odpůrce. Svého předchůdce – končícího premiéra Maria Draghiho – obvykle tvrdě kritizovala, a to až na jednu podstatnou výjimku: právě postoj k Ukrajině a k Rusku. „Budeme jednoznačnými garanty toho, že Itálie patří na Západ, a budeme bez jakýchkoliv omezení podporovat hrdinný boj ukrajinského lidu,“ přislíbila Meloniová.

Obavy Pirátů z osoby Meloniové mírní členové ODS, kteří s Bratry Itálie spolupracují na evropské úrovni. V Evropském parlamentu jsou obě strany součástí frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR).

Třeba europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra uvedl, že spojovat Meloniovou s postfašismem je „hloupá nálepka“. Podle jeho mínění má politička svým stylem blízko spíš k již zmiňovaným britským konzervativcům nebo americkým republikánům. K vítězství ve volbách pak Meloniové poblahopřál další europoslanec Jan Zahradil i premiér Petr Fiala (oba ODS).

Tagy: