Jak správně kroužkovat? Do volební místnosti nezapomeňte občanku ani respirátor

Volby

Kroužkování vybraných kandidátů

Už v pátek ve 14:00 se otevřou volební místnosti. Až do sobotní 14. hodiny budeme rozhodovat o novém složení Poslanecké sněmovny. Přestože je většinou známe, pojďme si ještě jednou projít ty nejdůležitější věci, se kterými se můžeme ve volební místnosti setkat. Včetně takzvaného kroužkování vybraných kandidátů.

Volební místnosti po celém Česku se otevřou v pátek ve 14:00 a zavřou se ve 22:00 hodin. Druhý volební den začne v sobotu ráno v 8:00 a definitivně skončí ve 14:00.

Volby 2021 v jasných otázkách a odpovědích

Zajímají vás konkrétní body z programů politických stran, ale nechcete se probírat stovkami stránek? Redakce CNN Prima NEWS vybrala hlavní témata za vás.

Programy stručně

Volit může každý Čech, který nejpozději 9. října dosáhne 18 let. Každý volí v místě svého trvalého bydliště, s lístky zároveň dostane i informaci, do jakého volebního okrsku patří, a tedy, kde je příslušná volební místnost.

Většinou jsou to školy nebo obecní úřady. K prokázání totožnosti je třeba mít s sebou občanský průkaz nebo pas. Sadu volebních lístků má pro každého připravenou volební komise. Kdo si vyřídil voličský průkaz, může do jakékoliv volební místnosti po celé republice.

Čtyři zakroužkovaní

Na vybraném volebním lístku je možné zakroužkovat až čtyři kandidáty a tím jim dát preferenční hlas. Lístek se dál nijak neupravuje. Pomocí kroužkování si ale nevybíráte jen své oblíbené osobnosti, u koalic můžete dát kroužkováním najevo, která strana je vám nejsympatičtější a naopak.

„Pokud by se náhodou stalo, že člověk těch kroužků udělá více než čtyři, bude takový hlas započítán, ale preferenční hlasy se nebudou přidělovat. Pokud využije jeden, dva nebo tři, na věci to nic nemění, budou započítávány tyto hlasy,“ vysvětluje mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jan Cieslar.

„Opatření nevyžaduje prokazování bezinfekčnosti, stanoví nicméně ve volebních místnostech povinnost nošení ochrany dýchacích cest v podobě respirátoru nebo obdobného prostředku,“ zní z ministerstva.

Pokud nemůžete kvůli karanténě přijít k volbám osobně, můžete zažádat do čtvrtečnícb osmi hodin večer na městském nebo obecním úřadě v místě bydliště o výjimku. Komise k vám přijede v pátek, nebo v sobotu, a odvolit tak můžete doma, na chodbě nebo před domem.

A jak volit v zahraničí? Pro tyto účely jsou zvláštní volební okrsky na zastupitelských a konzulárních úřadech České republiky. Bez voličského průkazu musí být volič zapsaný na zvláštním seznamu.

„Ze zkušenosti z minulých let víme, že výsledky Poslaneckých voleb bývají známy během večera. Samozřejmě nemůžeme předjímat, jaká bude situace, jaký bude zájem voličů,“ dodává mluvčí ČSÚ Cieslar.

Tagy: