Volili bychom Pavla. Vypadá jako Ho Či Min, vtipkují Vietnamci. Jinak je klání o Hrad nezajímá

Co volby, to pokukování po hlasech početné vietnamské menšiny. Výjimkou nebude ani nadcházející klání o Pražský hrad. Někteří kandidáti už nyní oslovují Vietnamce – expremiér Andrej Babiš (ANO) se fotí s vietnamskými podnikateli, senátor Pavel Fischer má na webových stránkách zase letáky ve vietnamštině. Jejich snaha ale nejspíše nebude mít příliš velký efekt – řada Vietnamců nemá volební právo, případně je boj o post hlavy státu nijak zvlášť nezajímá. Dotázaní by ale dali hlas Petru Pavlovi, nicméně jen kvůli jeho vousům.

Není to poprvé, co se jedna z nejpočetnějších komunit v České republice dostala do hledáčku politických kandidátů. Bývalý předseda vlády Andrej Babiš se na ně zaměřil už loni na podzim, když navštívil pražskou tržnici Sapa a velkoobchod Tamda. Sám často připomínal, že má s Vietnamem skvělé diplomatické vztahy. Nejednou ocenil aktivity místní menšiny, která na začátku pandemie koronaviru například šila roušky.

Babiš si ze svého předvolebního výletu do „Malé Hanoje“ ale nejspíše odnesl jen pár hlasů, jestli vůbec nějaké. Už tehdy většina Vietnamců ze Sapy uvedla, že návštěva premiéra byla spíše reklamou pro ně samotné než něco, co by je přimělo přijít do volebních místností. Vlastně ani nemohli – většina zástupců vietnamské komunity nemá české občanství, tudíž ani volební právo. A druhá generace vietnamské populace s občankou se zase o volby nikdy příliš nezajímala.

Stejný scénář se odehrává i letos v předvečer boje o post hlavy státu. Babiš navštívil ústeckou vietnamskou menšinu i tamější obchod Tamda, kde si se zájmem prohlížel vystavené zboží a vyfotil se s některými zástupci komunity.

„Měl zaparkovaný obytňák před supermarketem, už to přilákalo pozornost kolemjdoucích. Ale že bych na základě jeho návštěvy byl rozhodnutý pro něj hlasovat, to asi úplně ne. Je to furt kampaň, snaží se vypadat přátelsky vůči nám, aby se pak mohl pochlubit. Ale zapomněl, jak moc nám zkomplikoval život během covidu nebo předtím s EET. Ne všichni mu tohle odpustí,“ řekl redakci 25letý vysokoškolský student „Tommy“ Tuan Anh Long z Ústí nad Labem.

O volby se začal zajímat až nedávno, české občanství má jen pár let. Jeho vrstevníci z řad vietnamské komunity se o politické dění ale nezajímá vůbec. „Máme jiné starosti. Ti, co jsou úplně počeštělí, už zase nemají s vietnamskou komunitou tolik společného, takže myšlením jsou to spíš už Češi. Ale co se týče vietnamské menšiny jako takové, ta se obecně o volby nikdy tolik nezajímala. Starší hlasování doma nezažili, a co se přímo netýká jejich byznysu, to nepotřebují vnímat,“ pokračoval Tuan.

Jeho slova potvrdil podnikatel Tran Manh Dien. „Pokaždé, když přijdou volby, vidím politiky, jak se snaží s námi kamarádit. Aby pak mohli říct, že jsme pracovití, že by se od nás měli všichni učit a že nás mají strašně rádi. Volby jsou mi jedno, ale trošku mi vadí, jak se nás snaží touto cestou zneužívat. Je to laciná cesta ke zvýšení popularity, ne upřímné přátelství. Jinak by se o nás zajímali kontinuálně, ne jen před volbami,“ postěžoval si 53letý obchodník s textilem reportérovi CNN Prima NEWS.

Babiš nicméně není jediný, kdo se rozhodl zacílit na vietnamskou menšinu. Senátor Pavel Fischer má na svých webových stránkách vystavený volební leták ve vietnamštině, který si mohou lidé stáhnout a rozdávat dále. Nápad vzešel přímo z hlavy vietnamských dobrovolníků.

„To je druhá věc. Počeštělí Vietnamci s volebním právem často neumí pořádně vietnamsky. Ten leták si přečtou fakt jen stěží,“ okomentoval tuto snahu Tuan. Ke stejnému kroku přistoupili loni Svobodní, kteří měli před pražskou Sapou billboard ve vietnamštině.

Pavel? Vypadá jako strýček Ho s kratší bradkou

Na dotaz CNN Prima NEWS směřující k zástupcům vietnamské komunity, koho by případně volili, pokud by měli možnost vhodit hlas do urny, zaznívalo nejčastěji jméno Petra Pavla. „Vypadá trošku jako Ho Či Min. Má tedy kratší bradku. Ale ano, asi bych volila jeho, je to takový vojenský typ, který by ve Vietnamu fungoval docela dobře. Ale kromě vzhledu toho o něm vlastně tolik nevím,“ svěřila se s nadsázkou paní Hoa, která prodává ve večerce nedaleko Staroměstského náměstí.

„Souhlasím, ty vousy jsou podobné. Měl by si je nechat dorůst, aby vypadal přesně jako strýček Ho (přezdívka pro Ho Či Mina, pozn. red.), každopádně na mě působí dobře. Nicméně o něm taky nevím skoro nic. Syn mi jenom říkal, že Pavel už jednou ve Vietnamu byl, takže asi má nějaké diplomatické kontakty,“ doplnil svou kolegyni z obchodu Quan Van Minh. Narážel tím na Pavlovu návštěvu Hanoje z roku 2014, kdy ještě působil jako náčelník generálního štábu.

Co se týče zbylých prezidentských uchazečů, do paměti se jim zapsala už jen Danuše Nerudová. „To je ta učitelka?“ zeptala se nejistě paní Hoa na konto favorizované kandidátky. Zbytek zájemců o prezidentské křeslo už pro ni i pro pana Minha byl velkou neznámou.

Tagy: