Vondráček k daňovému balíčku: Prezident vyšel vstříc, svolat schůzi poslanců nelze

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO)

Vondráček poslance kvůli daňovému balíčku nesvolá

Poslanci si vysvětlují dopis prezidenta Miloše Zemana předsedovi Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) ohledně daňového balíčku různorodě. Část tvrdí, že prezidentovo počínání lze chápat jako veto, další poslanci, že nikoliv. Několik členů dolní komory Parlamentu žádá o mimořádnou schůzi. Tu však Vondráček svolávat nehodlá. On sám totiž považuje prezidentova slova za jasně srozumitelná. Šéf ČSSD Jan Hamáček ovšem oznámil, že bude se stranami, které mají na daňový balíček negativní názor, jednat o dalším postupu.

Podle předsedy Sněmovny je jasné, jak prezident své vyjádření myslel. „Pan prezident ví, v jaké situaci se nacházíme a že pokud by bylo publikováno v lednu, k účinnosti by došlo 1. února a zákon by měl pět různých účinností,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Radek Vondráček s tím, že by pak byl pro některé subjekty málo přehledný.

Prezident tak podle něj vyšel vstříc tím, že nevyužil svoji lhůtu. „Ústava je abstraktní právní norma a to je dobře. Chtěl pomoci a jeho motivem byl opak toho, než dokládají někteří právníci. On chtěl umožnit, aby zákon platil od 1. ledna,“ dodal.

Mimořádnou schůzi k přehlasování tak předseda Sněmovny svolávat nebude. „Podle jednacího řádu to nejde, protože je nepřekročitelná lhůta deseti dnů, kdy má každý poslanec právo seznámit se s návrhem,“ doplnil.

Aby byla platnost nenapadnutelná, možností by bylo upřesnění. „Už jsem se obrátil na Kancelář prezidenta republiky, zvažuji pouze formu, jakou budu komunikovat,“ řekl. Dodal, že ovšem určitě ne prostřednictím oficiálního dopisu. Záleží tak na prezidentovi, zda se k věci vyjádří a zda zpřesní výklad, který není stoprocentní.

Sloveso „vracím“ neznamená, že je to vracení

„Sloveso ‚vracím‘ neznamená, že je to vracení. Zákon podepsal premiér a je odeslán. Řešíme včerejší zprávu,“ sdělil Vondráček. Část poslanců si ale tento akt vykládá tak, že Zeman zákon vetuje.

To popírá  prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček.„Vyjádření prezidenta republiky neobsahuje klíčový výslovný poukaz na čl. 50 odst. 1 Ústavy ČR, jako tomu je v případě veta zákona. Daňový balíček tedy nebyl vetován,“ napsal Ovčáček na Twitteru.

Ovčáček zároveň pro CNN Prima NEWS později upřesnil, že prezident může napsat nový vzkaz. „Vůbec nevylučuji, že pan prezident ještě jednou vyjádří svou vůli v dopise předsedovi Poslanecké sněmovny tak, aby utichly hlasy novinářů a politiků, kteří projevují veřejně neznalost ústavního práva,“ sdělil CNN Prima NEWS prezidentův tiskový mluvčí

Kalousek a Skopeček Zemanův krok chválí

Podobně uvažuje například exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) či poslanec ODS Jan Skopeček. „Tím, že se (prezident) písemně vyjádřil, ukončil předčasně svoji lhůtu (15 dní) a nic nebrání tomu, aby zákon vyšel ve sbírce ještě letos, čímž bude účinný od 1. 1. 2021,“ napsal na Twitteru Kalousek.

Že Zeman balíček nevetuje, uvádí i Skopeček. „Je dobře, že přes svůj nesouhlas s nižšími daněmi, a tedy i vyššími příjmy občanů, prezident Zeman nevetoval daňový balíček a vrátil ho bez podpisu. Je tak šance, že lidé budou mít jistotu nižších daní a firmy rychlejších odpisů od začátku nového roku,“ míní.

Hamáček s Bartošem vidí v dopisu veto

Naopak jako veto Zemanův vzkaz vidí místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Z mého pohledu lze formulaci použitou prezidentem republiky vykládat jako veto. Jediný, kdo to může autoritativně říci, je Ústavní soud. Za ČSSD jsme připraveni případnou žádost o přezkum Ústavním soudem podpořit,“ řekl předseda sociálních demokratů.

Hamáček ve středu navíc dodal, že ČSSD bude jednat o postupu s ostatními stranami, které mají na daňový balíček stejný názor. Jeho strana totiž hlasovala proti návrhu daňového balíčku. Ten nakonec prošel díky hlasům hnutí ANO, ODS, SPD a několika nezařazených poslanců.

Jako jasné veto Zemanův vzkaz označuje předseda Pirátů Ivan Bartoš. Ten pro Info.cz řekl, že by se kvůli daňovému balíčku měla sejít Poslanecká sněmovna. „Nastala nám tak znovu šance v tuto chvíli rozpočtově naprosto nezodpovědný balíček s rukopisem ANO a ODS dostat ze stolu,“ řekl Bartoš.

Coby veto si text od prezidenta dle svých slov vykládal i poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. „Vypadá to, že prezident omylem vetoval daňový balíček. Kladu si otázku, jestli je ještě způsobilý vykonávat úřad,“ dodal.

Tagy: