Všechny předsudky hoďte za hlavu, vzkazuje režisér Zrádců Krug. Jaký je Kotek hradní pán?

Na obrazovky televize Prima míří nová reality hra Zrádci.

Na Primě odstartuje světový hit Zrádci

„Všechny předsudky o tom, co znamená slovo reality show, hoďte za hlavu, protože tohle není reality show tak, jak ji známe,“ říká režisér Markus Krug o novém pořadu Zrádci, jehož první díl můžete sledovat na Primě už 22. září. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS Krug také popsal, jak se pořad vyvíjel, proč volba moderátora padla na Vojtěcha Kotka i jaké výzvy čekaly jeho tým během natáčení na hradě Křivoklát.

Jaká byla vaše cesta k této show? Byl to váš nápad, nebo vás oslovili?
Já jsem se k tomu dostal až ve chvíli, kdy byla celá věc vyhraná. Takže to je samozřejmě moje výhoda. 14. dubna minulého roku mi napsal Libor Bouček, že se po nějakém dalším úsilí jeho a dalších lidí z televize povedlo show pro Primu získat. Kvůli režii mě tak oslovil až ve chvíli, kdy byla celá věc na stole.

ČTĚTE TAKÉ: Do boje o Oscara vyšle Česko Vlny. Film vidělo během měsíce přes 350 tisíc diváků

I přesto před vámi stála spousta výzev. Bylo něco, z čeho jste měl vyloženě strach?
Tak všeobecně je kámen úrazu trochu v tom, že lidé zákonitě budou srovnávat českou verzi se zahraničními, které jsou ale mířené na mnohem větší trh a pracují s jinými možnostmi. Myslím ale, že jsme to vykompenzovali nějakou českou šikovností. Štáb  musel pracovat o to víc a být o to kreativnější.

A pak je tu samozřejmě spousta dalších úskalí. Bylo to vlastně několik měsíců řešení problémů, aby to na konci mohlo vypadat tak, jak to vypadá. Takže všechno od toho, že přijíždíme vlakem a musíme se trefit mezi dva spoje, po to, že hrad je sice krásná věc, ale celý štáb se tam musí pohybovat neustále po schodech. Bylo to vykoupené náročností pro všechny, co na tom dělali. Snad to ale bude vidět na výsledku.

Markus Krug

Markus Krug je český režisér a scenárista, který se proslavil nejen na domácí scéně, ale i v zahraničí. Začínal jako kameraman a copywriter, mimo jiné pro platformu Stream.cz, kde pracoval na pořadech A Dost! a Jídlo s.r.o. Výrazně na sebe upozornil jako režisér pořadu One Man Show, od kterého se později oddělil kvůli morálním neshodám s producentem. Věnuje se také reklamní tvorbě, za kterou získal řadu ocenění, včetně prestižních cen ADC Art Directors Club.

Do jaké míry zůstala podoba se zahraničními verzemi?
Tak v nějakých věcech jsme se určitě inspirovali. Licence má výhodu v tom, že se můžete poučit z chyb, které udělali ostatní, a už je nemusíte opakovat.

A využili jste třeba nějaké prvky vyloženě přizpůsobené českému publiku?
Určitě jsme to nějak přizpůsobovali divákovi a stejně tak i prostředí Křivoklátska – lokacím, které v okolí jsou, a které nám daly možnost z toho udělat herní pole pro naše soutěžící. A vlastně i ten jazyk, kterým bude Vojta Kotek (moderátor pořadu, pozn. red.) na soutěžící a tím pádem i na diváky mluvit, jsme dolaďovali.

Když už jsme u toho, tak jaká bude image Vojty Kotka v této show?
Budovali jsme ji společně. Velký vliv na to měl Vojta sám. Ze začátku jsme se báli jít do hodně stylizované role, jako v zahraničních verzích, například v té americké, kde hradního pána ztvárňuje herec Alan Cumming. Báli jsme se, aby to na českého diváka nebylo trochu moc, ale potom, když jsme si s tím hráli, tak jsme zjistili, že Vojtovi to sedí a je to uvěřitelné.

Ta role se nějakým způsobem vyvíjela jak před natáčením, tak i během natáčení, když jsme viděli, na co soutěžící reagují.

Vojtu velmi očividně začalo bavit si se soutěžícími hrát a vžil se do role hradního pána natolik, že jsem měl občas pocit, že je hradním pánem i mimo záběr.

Byl jasnou volbou do této role?
Seznam moderátorů jsem měl docela dlouhý, protože bylo spousta způsobů, jak se k tomu postavit. Taky jsme přemýšleli, jestli bude vhodnější žena nebo muž. Vojta potom byl v TOP trojici a já se trochu bál, že ho lidé mají nějakým způsobem zafixovaného z komedií a zda mu uvěří v roli hradního pána. Ale jak jsme tu roli nastavili, což uvidíte už v prvním díle, tak je to úplně jiný Vojta. Rovnou jsme do toho řízli a řekli: „Tak tohle je hradní pán a ten se bude respektovat,“ a myslím, že to vyšlo skvěle a volba byla nakonec velmi dobrá.

Ještě se přesuneme k soutěžícím. Na základě čeho jste je vybírali? Byli tam například nějaké typy, které jste tam chtěli dosadit, nebo to bylo čistě na tom, kdo vás zaujal?
Nechtěl jsem, aby hráči byli v zásadě jenom známé osobnosti. A pokud už by tam byl někdo veřejně známý, tak aby byl kvalifikovaný na to, tu hru hrát dobře – tím, co umí, tím, co do té hry přináší.

Takže ze začátku to byl relativně náročný casting, který měl několik kol. Nejdřív jsme se vyptávali na ně samotné, jestli umí udržet lež a takovéhle věci. Během castingu jsme je také donutili zalhat a potom jsme hádali, jestli jsme tu lež objevili. Zpětně jsme se pak mohli taky podívat, jak se člověk u té lži tvářil, jestli to bylo poznat, že zalhal.

Bylo tam i kolečko s psychiatrem, který musel posoudit, jestli to unesou, jestli mají na to 14 dní žít buďto ve lži, anebo s lidmi, kterým nemohou věřit. Jestli to prostě vezmou jako hru a ustojí to, protože samozřejmě nechceme nikomu ublížit. Je to psychicky velmi náročná hra.

Takže tam bylo spousta faktorů a ten úplně poslední krok byl, že jsme si všechny jejich fotky dali na stůl a dávali je dohromady na základě nějaké chemie mezi nimi, aby tam každý měl svou unikátní roli, ale aby fungovali společně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeští zrádci pohledem historika. Čurdu semlela rodina, Moravec podlehl slavomamu

Co myslíte, že je klíčová vlastnost pro každého hráče?
Je to asi nějaký přístup ke hře. Myslím, že ten člověk si musí uvědomit, že je to hra, a ne reálný život, a jít do toho naplno. Musí si říct: „Chci tu hru hrát, chci se do toho ponořit, chci uvěřit té hře.“ To bylo důležité.

Kdybychom tam najali čtyřiadvacet cyniků, kteří se nám budou smát, že jsme na hradě a máme kostýmy a planou tam ohně, tak by to samozřejmě divácky nebylo moc zajímavé.

Máte mezi nimi nějakého favorita?
Já bych měl být nestranný, ale musím říct, že postava Marie mi byla velmi sympatická. Ona dělá jak terapie, tak vykládá karty a na castingu si mě vzala trochu na paškál. Musím říct, že mě až překvapilo, jak dobře mě odhadla. Je to všeobecně velmi pozitivní postava, kterou rád sleduji.

A poslední otázka. Na co byste diváky nalákal a jaké vy sám máte od nich očekávání?

Myslím, že je hrozně důležité si uvědomit, že něco takového tady ještě nebylo. Nejde to k něčemu přirovnat a tím pádem vlastně nejde nic jiného, než tomu dát šanci, podívat se na to a nechat ten formát promluvit sám za sebe. Já jsem si skoro jistý, že když se někdo podívá na první, maximálně druhý díl, že už ho ta show nepustí. Takže aktuálně jen vkládám energii do toho, přesvědčit lidi, aby tomu dali šanci a podívali se na to.

Všechny předsudky o tom, co znamená slovo reality show, hoďte za hlavu, protože tohle není reality show tak, jak ji známe.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Účinkující v Honeymoon nejsou modelové, říká Pergnerová. Prozradila jejich přednost a kouzlo

Tagy: