Vsetínská nemocnice bojuje s nedostatkem pediatrů. Dětské oddělení je uzavřené

Dítě u lékaře

Nejsou pediatři

Vsetínská nemocnice musela kvůli nedostatku pediatrů dočasně uzavřít dětské lůžkové oddělení, opakuje se tak situace z loňského podzimu. Nedostatek lékařů této specializace je ale problémem celorepublikovým. Scházejí především v pohraničních regionech a výrazné zlepšení se podle odborníků nedá v nejbližší době očekávat.

Dva ze tří lékařů-specialistů jsou dlouhodobě nemocní. Sedm dětských lékařek navíc odešlo na mateřskou dovolenou. Tahle neblahá kombinace způsobila, že dveře lůžkové pediatrie ve vsetínské nemocnici jsou v současnosti zamčené.

Vsetínská lůžková pediatrie je dočasně uzavřena od konce ledna. Kdy do těchto postýlek znovu ulehnou pacienti, zatím není jasné. „Kdy se nám podaří provoz obnovit, záleží čistě na tom, zda získáme nebo nezískáme dalšího lékaře specialistu. Když vám řeknu, že jsme oslovili přes 250 lékařů k tomu, abychom jim nabídli práci, a nikdo nebyl ochotný, nebo nemohl, tak to tu situaci dokresluje,“ uvedla ředitelka nemocnice Vsetín Věra Prousková.

Vsetínská porodnice, ambulance i dětská pohotovost je stále v provozu. V případě složitějších zákroků, které vyžadují následnou péči, ale lékaři posílají dětské pacienty rovnou do krajské nemocnice ve Zlíně.

Na nedostupnost péče si stěžují i obyvatelé. „My jsme měli malé dítě nemocné, mělo teploty. Já jsem tam volala a oni řekli – bohužel, nepřibíráme, je to všechno uzavřené. Tak jsme museli jet do Valmezu nebo do Zlína, je to těžké tady,“ uvedla jedna z obyvatelek.

Nedostatek hlásí i další regiony

Nedostatek pediatrů je ale celorepublikový problém. Provoz dětského oddělení od dubna omezila například nemocnice ve Frýdku-Místku. A dětští lékaři schází i v dalších regionech.

„Asi přes 880 lékařů je starších šedesáti let a každý rok nám ubývají lékaři, kteří odcházejí do důchodu a nestačí je nahrazovat mladí praktičtí dětští lékaři,“ upřesnila předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

A co by měli rodiče udělat, pokud nemohou sehnat pediatra? „To, co by měl každý občan, který nemůže sehnat svého lékaře, udělat. Že se obrátí na svoji pojišťovnu, u které je pojištěn, a ta by mu měla zajistit lékaře, ta dostupnost by měla být, pokud si dobře vzpomínám, 30 kilometrů,“ doplnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Ministr navíc chce tlačit na kraje, aby neuzavíraly nové smlouvy s pediatry tam, kde jich je dostatek, ale především v regionech, kde je dětských lékařů málo.

Tagy: