Rekordní dražba v Praze: Kupec dal za vzácnou minci 20 milionů. Podobný poklad můžete mít doma

Svatováclavský dvoudukát z roku 1937

Dražba mince

V pátek se v jednom z pražských hotelů vydražil dvoudukát z první republiky, a to za astronomických 20,7 milionů korun včetně aukční přirážky. Jedná se o nejvyšší cenu, za jakou se kdy vydražila československá mince, uvedl Martin Moc z aukčního domu Macho & Chlapovič, jenž dražbu pořádal. Vyvolávací cena byla 16 milionů korun. Hodnotné ale mohou být také běžné mince, které možná máte doma.

Jedná se konkrétně o dvoudukát z roku 1937 a výjimečný je tím, že byl vyražen pouze ve čtyřech, nebo osmi kusech. „Vidíme tam patrona českých zemí – svatého Václava s heslem ‚Nedej zahynouti nám ni budoucím‘. Na druhé straně je český lev a nápis Československá republika,“ sdělil CNN Prima NEWS numismatik Jan Jelínek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V garáži po dědovi může být zlaté vejce. Ceny starých škodovek s motorem vzadu rostou

Dvoudukát má zdokumentovaný původ, pochází ze sbírky vysoce postaveného zaměstnance československého ministerstva financí Karla Hackenschmieda. „V archivních záznamech Mincovny Kremnica jsme našli přesné údaje o jeho objednávce. To jí dodává ještě větší atraktivitu z pohledu investorů a sběratelů,“ uvedl před aukcí spoluzakladatel aukčního domu Elizej Macho.

Karel Hackenschmied byl významný pracovník rakousko-uherské banky, podle aukčního domu byla jeho sbírka mimořádná tím, že byla ucelená a obsahovala velké množství vzácných mincí zejména z doby rakouského císaře Františka Josefa I. Po roce 1918 Hackenschmied pracoval na československém ministerstvu financí.

Sběratelé v pátek mohli během sálové dražby vybírat z více než 500 položek. Od pondělí 23. do středy 26. října bude následovat dalších téměř 1 900 položek, které budou moci zájemci získat v internetové aukci.

Vydražením dvoudukátu se nakonec letos podařilo překonat rekord z předešlých let „V roce 2017 jsme dražili také dvoudukát z roku 1937. Ten se vydražil za necelých 16 milionů korun. Dále i desetidukát z roku 1937, ten se vydražil za 16 a půl milionu korun. Pokud budeme brát habsburské mince, tak tam jsme vydražili minci i za 30 milionů,“ vysvětlil Jelínek.

Vzácné jsou chybně ražené kusy

Proto je dobré zbystřit a prohlédnout doma všechny staré a neobvyklé mince, které se dávaly nejen za první republiky takzvaně do kolébky. Jejich cena vás může zaskočit. „V případě, že někdo najde z dědictví doma po předcích nějakou minci, je dobré zjistit, jaký je to ročník, co je to za minci a jakou má dneska cenu. Protože běžný ročník dukátů může stát 20 tisíc korun, 30 tisíc korun a ten vzácnější třeba i několik milionů,“ vyčíslil numismatik a aukční specialista Tomáš Smělý.

U vzácných mincí se nejčastěji jedná o ty, které mají určitou vadu. „Existují různé drobné výrobní vady, které prošly výrobní kontrolou. Jsou to vlastně chyboražby. A potom na sběratelském trhu mohou dosahovat vysokých cen. Populární ražba je desetikoruna z roku 1993, kde je jedno písmenko na minci menší, než mělo být,“ doplnil Smělý.

K TÉMATU: Zlato nejsou jen cihly. Olmr z Českých dukátů představil v Byznysu svatováclavskou minci

Tagy: