Konečná: Za vás je chudých dvojnásob. Soudruzi by nejradši jeli za Putinem, zlobí se Pekarová

Markéta Pekarová Adamová a Kateřina Konečná

Předvolební superdebata (911)

Lidí v chudobě v současné době přibývá dvojnásobně, je to neskutečná ostuda, vyčetla v nedělní superdebatě CNN Prima NEWS vládní pětikoalici šéfka komunistů Kateřina Konečná. Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová členy KSČM označila za soudruhy. Podle ní by „jeli za Vladimirem Putinem do Ruska a je jim jedno, že v jiném státě vraždí lidi“.

„Především bychom si měli uvědomit, že tato vláda od prosince, kdy začaly problémy s energiemi, nic nedělala. Co jste udělali jsou drobné. Lidí v chudobě přibývá dvojnásobně, je to neskutečná ostuda,“ vmetla vládě v superdebatě Konečná.

„Musíme začít danit nehorázné zisky těch, co vydělávali za covidu a děje se to i teď. Pokud budeme čekat na evropské řešení, tak se nám lidé budou stěhovat pod most a firmy se přesunou do Polska,“ varovala zároveň.

Zástupci vlády ale své kroky hájili. „Že nic neděláme? Zdědili jsme po Babišově vládě prázdné zásobníky plynu a závislost na Rusku. Vláda zařídila 85procentní naplněnost zásobníků plynu,“ bránil se například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 upozornila, že například ona se „dlouhodobě chová tak, aby nespotřebovávala víc, než je potřeba“. „Teď je to ještě víc na místě. Někteří lidé už to dělají, instalují fotovoltaiky na střechy. Jsou soběstační a zodpovědní,“ podotkla.

Ve své řeči ale reagovala i na Konečnou. „Jasně, že soudruhům se to nelíbí. Oni by jeli za Putinem do Ruska a je jim jedno, že v jiném státě vraždí lidi,“ vmetla Pekarová Adamová šéfce komunistů.

„Chápu, že se komunistům snížení závislosti na Rusku nelíbí,“ přidal se k Pekarové Adamové Rakušan.

Pekarová Adamová navíc odkázala na vládní stránky deštník proti drahotě, kde je vypsaná konkrétní pomoc, o kterou si lidé mohou zažádat, když nemají na zaplacení energií nebo bydlení. „Můžete se tam prokliknout i na formuláře. Jsme v energetické válce. Putinovi vyhovuje, když jsme rozdělení a bojujeme proti sobě. I proto držme spolu,“ vyzvala.

O zastropování cen elektřiny pro domácnosti a školy či nemocnice v Česku má vláda rozhodnout v pondělí večer. Chce také garantovat ceny proudu pro veškerý průmysl. Limitní cena elektřiny pro podniky, kde by bylo dobré cenu zastropovat, je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) 200 eur za megawatthodinu (MWh), tedy v přepočtu zhruba pět tisíc korun.

Záznam předvolební superdebaty si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: