Za pediatrem i 100 kilometrů. Česku chybí dětští lékaři, zdravotní karty končí na úřadech

Dítě u lékaře

Nedostatek pediatrů

Peníze na ruku, stavební parcely, energie zdarma ani služební byty podle všeho nestačí k tomu, aby města a obce přilákaly dětské lékaře. Ti zoufale chybí po celé České republice. Na Vysočině je průměrný věk pediatra přes 61 let a to znamená jediné – rodiče tisíců dětí mají problém, kdo se nakonec postará o jejich ratolesti.

Dříve běžná věc – dítěti se udělá špatně a hurá za doktorem. Dnes už to tak jednoduché není. Mít pediatra začíná být i o štěstí. Například v Jihlavě ke konci roku skončili dva pediatři a prakticky bez náhrady.

Řada doktorů už má zkrátka plno a nové pacienty nebere. „V současné době jsem nucena některé pacienty odmítat. Už neregistruji nové, jenom miminka, která se mají narodit,“ uvedla dětská lékařka Nela Neuwirthová.

Stovky karet dětských pacientů tak končí na Krajském úřadě v Jihlavě. „A problémy mohou ještě narůstat,“ upozornil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. „Na místech, kde je ještě dostatek praktických lékařů, se totiž potýkají s jiným problémem. A to je vysoký věk lékařů, kteří jsou ve starším či předdůchodovém věku,“ vysvětlil Novotný.

„Monitorujeme, že se tento problém týká zejména venkovských oblastí a menších měst,“ upřesnila mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Viktorie Plívová

Už teď někteří rodiče za lékařem dojíždějí třeba až 100 kilometrů. Kraje oslovují mediky na školách s finančními bonusy nebo chtějí dotovat vzdělání.

Tagy: