Zpřísněná VÝSTRAHA: Česko zasáhnou lijáky a kroupy. Udeří i silné bouřky, kde hrozí povodně?

Bouřka nad kostely sv. Mikuláše (vlevo) a sv. Václava v Chebu

Počasí 29.8.2023 (6:08)

Experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zpřísnili výstrahu. Ve východní části území od 13. hodiny platí varování před vydatným deštěm. Dorazit mohou i silnější bouřky, stejně jako intenzivnější srážky s malými kroupami. Situaci nejen ve svém kraji sledujte prostřednictvím radaru.

Od úterní 13. do středeční 8. hodiny vydali meteorologové další výstrahu. Platí před vydatným deštěm, který by mohl zasáhnout část Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje. Dále by srážky mohly potrápit celý Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. „Hrozí vydatný déšť v kombinaci i se silnějšími bouřkami s úhrny nad 30 mm / 6 h,“ uvádějí ve varování meteorologové.

„Hrozí možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace. Snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně; nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst,“ radí experti.

ČTĚTE TAKÉ: Vzduchem létala lehátka i slunečníky. Oblíbené letovisko zasáhla extrémní bouře, ukazuje video

Výstraha platí také pro noc na středu. „Odpoledne, večer a v noci na 30. srpna očekáváme na východě i vydatný déšť v kombinaci s bouřkami. Během odpoledne a večera zde očekáváme převládající konvektivní formu srážek (bouřky, i silnější), které budou postupovat od jihovýchodu až jihu a mohou být doprovázeny zejména krátkodobými intenzivnějšími srážkami a také menšími kroupami,“ informovali meteorologové na svých sociálních sítích.

Situaci nejen ve svém kraji sledujte prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. V případě deště ve stejné kategorii vyberte Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Hrozí povodně

Později večer a v noci by měly převládat srážky ve formě trvalejšího deště s vnořenými bouřkami. „Napršet by v kombinaci bouřek a deště mohlo za celé období místy kolem 40 mm. Vzhledem k vyššímu nasycení po předchozích srážkách se mohou zvedat hladiny vodních toků odvodňujících Králický Sněžník, Jeseníky, Beskydy a Bílé Karpaty. Zde je možnost překročení 1. SPA,“ doplnili.

V platnosti je totiž nadále i výstraha před povodněmi, která původně platila do úterní 12. hodiny, je však nově prodloužena od úterní 14. do středeční 12. hodiny. Na pozoru by se měli mít lidé v částech Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje. „V oblastech, kde je po lokálních srážkách z předchozích dní vysoké nasycení půdy, může také docházet i při menší intenzitě deště k rychlému odtoku vody z povrchu s možností zatopení níže položených míst,“ dodali odborníci.

Tagy: