Politolog Bureš: Mašíni jako Hamás? Velký rozdíl nevidím. Byl to odboj, nesouhlasil Czernin

Politolog Jan Bureš

360° 27.10.2023

Bratři Mašínové by neměli dostat státní vyznamenání, nic hrdinského neudělali, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog z Metropolitní univerzity v Praze Jan Bureš a s nadsázkou je přirovnal k Hamásu. Podle bývalého hradního protokoláře Miroslava Sklenáře má nějaký důvod, proč sourozence neocenil žádný ze čtyř prezidentů. Místopředseda senátu Tomáš Czernin (TOP 09) by je naopak vyznamenal.

Politolog Bureš připomněl, že státní vyznamenání náleží lidem, kteří činí hrdinské skutky či obohatí společnost. „Ať už člověk přispěl politicky, kulturně či umělecky, nebo třeba někoho zachránil před utonutím, tak to bylo něco pro českou společnost. Nic z toho Mašíni neudělali a jejich činy skutečně nebyly hrdinské. Doufám, že nenazraje doba, kdy dostanou vyznamenání,“ pronesl Bureš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nechci říct, že o vyznamenání nestojím. Popsal, co mu vadí na filmu Bratři, řekl exkluzivně Mašín

S velkou nadsázkou je pak přirovnal k Hamásu. „Jsem si vědom toho, že to může někoho pobuřovat. Podívejte se ale, jaký je rozdíl mezi tím, když teroristé spoutali a podřízli izraelského vojáka, a když bratři Mašíni spoutali policistu, omámili ho a potom ho pro jistotu podřízli? Já v tom takový rozdíl nevidím. Samozřejmě si uvědomuji, že je rozdíl v době, regionu, jiná historická situace a tak dál, ale ten čin samotný je skutečně velmi podobný,“ uvažoval.

Všichni prezidenti řekli ne

Podle Sklenáře sice bratři Mašínovi bojovali za svobodu, ale jejich činy nejsou vyznamenání hodné. „Můžeme si říct, že to podříznutí spoutaného policisty v bezvědomí byla vražda. A pak ten pokladník... Ti lidé také měli děti, manželky a rodiče,“ připomněl Sklenář. „O něčem svědčí, že všichni čtyři prezidenti řekli ne,“ dodal.

Czernin (TOP 09) by naopak vyznamenání Mašínů uvítal, ale připustil, že pro něj v české společnosti ještě nenastala vhodná doba. „Většina občanů hrdinství a motivaci bratrů a jejich přátel nedokáže náležitě ocenit, nedokáže uznat, že to byl odboj,“ pronesl.

Osud bratří Mašínů patří mezi nejrozporuplnější a zároveň nejsilnější příběhy studené války. Pětičlenná odbojová skupina složená ze Ctirada a Josefa Mašínů, Milana Paumera, Zbyňka Janaty a Václava Švédy začala fungovat v roce 1951. Mladé muže spojovala jedna zásadní věc –⁠ nenávist ke komunistickému režimu. Rozhodli se proto bojovat a „prostřílet” se na Západ. Během své cesty za svobodou ale byli častokrát nemilosrdní a zanechali za sebou mnoho obětí. Z toho důvodu se spekuluje o tom, zda jsou spíše vrazi, či hrdinové.

Celý pořad 360° si můžete pustit ve videu výše.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co přinese letošní předávání státních vyznamenání?

Tagy:
Petr Pavel Hamás vyznamenání Česko Praha státní vyznamenání Kancelář prezidenta republiky Jan Bureš Miroslav Sklenář Skupina bratří Mašínů