Lidé zapomněli na životní trable, trenér je ministrem štěstí. Dá Maroko ještě jeden šok?

Senzační cesta reprezentace Maroka mistrovstvím světa ukazuje kouzlo sportu v plné parádě. Lidé v zemi, kterou nyní sužuje řada problémů, díky naprosto nečekanému počínání fotbalistů zapomínají na veškeré životní trable.

Středeční duel s úřadujícími mistry světa z Francie (20:00) je velkou nadstavbou. Že se Maroko dostane jako historicky první tým z Afriky až do semifinále světového šampionátu, před turnajem v Kataru predikoval snad jen bývalý ikonický kamerunský útočník Samuel Eto´o, jehož tip plný úspěchů afrických týmů ve vyřazovacích bojích se na sociálních sítích stal vysmívaným materiálem.

Ale ohledně mančaftu přezdívaného „Lvi z Atlasu“ se překvapivě nespletl. A mimochodem Eto'o byl toho názoru, že Maroko v boji o finále proti Francii uspěje.

Sázkové kurzy jednoznačně hovoří pro „galského kohouta“, nicméně stejně tak neviděly jako příliš pravděpodobnou variantu, že Maročané vyhrají skupinu s Chorvatskem i Belgií. A že dokáží v osmifinále vyřadit Španěly a o fázi dál Portugalce.

Trenér jako marocký ministr štěstí?

Série příjemných šoků totálně změnila náladu ve státě, který od Evropy dělí jen Gibraltarský průliv. Když dojde na velké zobecnění, hormony štěstí měly v poslední době u průměrných Maročanů dovolenou. Mohl za to mix vyčerpávající pandemie, sucha, vysoká inflace vedoucí k vysokým nákladům a sklouznutí k chudobě. Ale velkolepý úspěch marocké reprezentace dovolil obyvatelům na chvíli odložit mnoho životních úzkostí stranou, zmírnit napětí a nervozitu z toho, co bude dál.

„Marocký tým dal zapomenout na naše problémy a vysoké životní náklady. Průměrný občan trpí, protože nevydělává dost peněz na život. Vytváří to psychologický komplex. Ale teď jsme slavili v ulicích, všechny strasti vytěsnili. A chceme jen, aby reprezentace postoupila dál,“ cituje web Africanews 60letého doručovatele Háže Mohameda Benzahru. „Navzdory suchu a prudce stoupajícím cenám musíme slavit to, co dokázal náš tým,“ řekl prodavač Munír.

Tento pohled sdílí marocká novinářka Aida Alamiová. „Maročané potřebovali něco, co by je udělalo šťastnými. V těžkých časech jsme nutně potřebovali takový výbuch optimismu,“ popsala v komentáři pro Al-Džazíru. Uvedla také, že v minulosti při sledování fotbalové reprezentace zažívala velké zklamání. Ale především zlomové vítězství po penaltách nad Španěly znamenající premiérový postup do čtvrtfinále navrátilo Maroku důstojnost.

Novinářka rovněž připomněla, že se teď v její rodné zemi v nadsázce často mluví o tom, že by měl trenér národního týmu Valíd Radžradžuí – který nastoupil do funkce pouhopouhé tři měsíce před šampionátem – zamířit do marocké vlády. Jako ministr štěstí, protože právě tento pocit výjimečné počínání reprezentace národu doručilo.

Pochopitelně skoro každý občan Maroka by chtěl být přímo v centru dění, pokud už v Kataru není a ekonomická situace mu to jen trochu dovoluje. Extrémní poptávce vyhověla královská letecká společnost, která zajistila speciálních 30 zpátečních letů. Mezi Casablancou a Dauhá vznikl vzdušný most.

Všichni, kteří se po něm vydají, doufají, že uvidí ještě jednu senzaci v podání svých krajanů. Dosavadní postupy byly především dílem toho, že Maroko zkrátka na letošním mundialu góly nedostává. Jediná inkasovaná branka – a to zrovna proti papírově nejslabší Kanadě – byla vlastní. V historii MS ve fotbale se stalo pouze jednou, že tým nedostal za celý turnaj žádný gól. V roce 2006 na tuto výjimečnou statistiku dosáhli Švýcaři, kteří vypadli v osmifinále na penalty s Ukrajinou.

Pokud tedy chtějí Francouzi v čele s útočnými esy Olivierem Giroudem, Kylianem Mbappém a Antoinem Griezmannem být blíže obhajobě zlata, musí otevřít odolnou „marockou konzervu“. Jinak celé Maroko hodí všechny strasti ještě více za hlavu.

Dá se předpokládat, že outsideři budou silnější minimálně na tribunách. Už ve čtvrtfinále proti Portugalsku se mohl Radžradžuího výběr cítit jako doma. A vzhledem k masivnímu posilnění letecké dopravy lze na stadionu Al Bayt čekat červené peklo. Maroku zároveň drží palce celý arabský svět i Afrika.

Tagy:
Afrika Francie Maroko MS ve fotbale trenér fotbal Katar sport francouzská fotbalová reprezentace Mistrovství světa v Kataru 2022 národní tým marocká fotbalová reprezentace Samuel Eto´o Valíd Radžradžuí Samuel Eto'o