Vznikne 10 tisíc nájemních bytů. Ministr Bartoš to slíbil na Summitu dostupného bydlení

V České republice chybí dostupné nájemní byty. Změnit to hodlá ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), podle kterého stát do konce volebního období podpoří vznik 10 tisíc dostupných bytů. Řekl to na Summitu dostupného bydlení. Podle něj se ale ani zdaleka nemůžeme srovnávat s průměrem Evropské unie. Na to by totiž Česká republika musela rozjet výstavbu 400 tisíc nájemních bytů.

Summit dostupného bydlení se zabývá nájemními byty, které jsou vhodné pro mladé rodiny nebo starší osoby. Nejedná se o sociální bydlení, které zejména v posledních letech řešily města a obce. Nově odborníci podporují dostupné bydlení, které nastaví odpovídající nájemní ceny a udrží mladé lidi například v menších městech.

ČTĚTE TAKÉ: Zajíček vyzval k novele stavebního zákona. Digitalizace nefunguje, neváhejme ani minutu, řekl

„Když jsem přišel jako ministr, termín dostupné bydlení nebyl vůbec znám. Města a obce ale mají o tento druh bydlení zájem, protože chtějí, aby lidé zůstávali a zakládali rodiny. Ukazuje se to na číslech ze zahraničí, že mít silné obecní bytové fondy má příznivý dopad na skladbu obyvatel,“ řekl Bartoš.

V současné době není 70 procent obcí spokojených se svým bytovým fondem. Nájemní bydlení totiž představuje jen tři procenta z celkového počtu nemovitostí. Průměr Evropské unie je ale osm procent. Museli bychom postavit 400 tisíc nových dostupných nájemních bytů. To ale teď není reálné, podotkl ministr.

Bartoš také oznámil, že se podařilo uvolnit několik miliard korun na stavbu nájemních bytů. Zatím je ve výstavbě pět tisíc bytů. Slib podpořit vznik 10 tisíc bytů ke konci volebního období tedy, jak uvedl Bartoš, reálný je.

Podle něj se navíc budou na výstavbě bytů podílet i obce, přičemž plány se budou v následujících letech postupně realizovat.

Na dostupné bydlení půjde v příštích letech osm miliard

Podle analýzy společnosti KPMG potřebuje Česká republika postavit nejméně 25 tisíc bytů ročně. Ovšem i kdyby se bytů postavilo ročně 40 tisíc, neznamenalo by to záruku, že budou opravdu dostupné. Podle Bartoše je výstavba nájemního bydlení jednou z možných cest, jak situaci zlepšit. „Zvlášť v době, kdy hypotéky a vysoké ceny nedovolují lidem jít do vlastnického bydlení,“ řekl Bartoš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde se bere déšť. Jak vůbec vzniká, co je úhrn srážek a jak se měří?

Dostupné bydlení bylo také jedním z důležitých témat při projednávání státního rozpočtu. Miliardy na tuto formu bydlení odmítal dát ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vláda ale ve středu svým usnesením garantovala, že na dostupné bydlení půjde v příštích dvou letech osm miliard korun.

Tagy:
stavba politika bydlení rozpočet Evropská unie Ivan Bartoš Česko vnitřní politika ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti politika bydlení a územního plánování