Z pěti grilovaných kuřat jsou po inflaci dvě. Nastupuje vláda sebevrahů, varuje ekonom

Jiří Schwarz

Rozhovor s Jiřím Schwarzem

Za 10 eur jste v roce 1967 koupili v Rakousku pět grilovaných kuřat, dneska necelá dvě, upozornil na rostoucí inflaci názorně ekonom Jiří Schwarz v pořadu Nový den televize CNN Prima NEWS. Podle něj může být nastupující vláda Petra Fialy vládou sebevrahů, protože bude tlačena ke snížení výdajů, k rozpočtové odpovědnosti a bude mít malý manévrovací prostor k tomu, aby v jejím funkčním období bobtnaly výdaje. Bude zkrátka nepopulární.

„V současné době je inflace celosvětový problém. Například v roce 1967 v Rakousku za 200 euro instalatér pracoval 30 hodin, dneska jsou to necelé dvě hodiny. Za 10 euro si tehdy koupili pět grilovaných kuřat, dneska necelá dvě,“ přiblížil názorně přepočtem na současnou měnu ekonom Jiří Schwarz z Anglo-americké vysoké školy.

Podle něj je inflace způsobená obrovským nalitím peněz do ekonomiky. Pak se urychlují i ekonomické nerovnováhy. „Jedna z nich je dnes velký růst energií, který je větší, než se předpokládalo. Je vyvolán velkým ekonomickým růstem. Ale i klimatickými poměry, například tím, že byla loni velká zima a spálilo se více plynu, než se očekávalo. Plyn chybí v zásobnících pro letošní zimu,“ vysvětlil problém, který nastal.

Situace je podle ekonoma hodně dramatická. „Země napumpovaly do ekonomik v souvislosti s pandemií koronaviru 20 bilionů eur. Týká se to USA, Japonska a zemí EU, celkem to je asi šestinásobek HDP Německa,“ upozornil s tím, že lidé si uvědomují, že zítra bude všechno dražší než dnes, proto neodkládají spotřebu.

Nastupuje „vláda sebevrahů“

Kvůli tomuto trendu bude mít podle Schwarze nastupující vláda Petra Fialy velmi těžkou úlohu. Předseda ODS ještě před volbami prohlásil, že je připraven ušetřit 100 miliard za rok. „Jak to chce udělat, nevím,“ krčil rameny ekonom.

„Vlády budou tlačeny ke snížení výdajů, k rozpočtové odpovědnosti a budou mít velmi malý manévrovací prostor k tomu, aby v jejich funkčním období výdaje bobtnaly. Z toho důvodu vláda, která nastoupí, bude mít nesmírně těžký úkol. Pokud si pamatujeme termín vláda sebevrahů, obávám se, že toto může padnout i na nastupující vládu,“ zdůraznil Schwarz s tím, že vládnutí příštímu kabinetu z ekonomického hlediska vůbec nezávidí, protože jeho kroky budou nepopulární.

Tagy: