Pivo za nákupní cenu? Ostravská restaurace šla do rizika, nabízí ho za 36 korun a vyplácí se to

V Ostravě mají nejlevnější dvanáctku.

Nejlevnější pivo v Česku

Pro pivaře to byl šok, když jim řada restaurací a pivnic zdražila jejich oblíbený zlatavý mok. A to hlavně kvůli lednovému přesunu piva do vyšší daňové sazby. Někde tak dáte za půllitr dvanáctky i 70 korun. Ale pozor, na jistém místě v Ostravě za něj utratíte polovinu – pouhých 36 korun.

Nevěří vlastním očím, když míjejí restauraci v ostravské Horní Lhotě. Cedule láká na pivo za 36 korun. Není to nějaký omyl? To je první myšlenka, která lidi napadne. U pípy ale štamgasti zjistí, že cedule nelže a že to je opravdu všech pivařů ráj.

ČTĚTE TAKÉ: Legendární pražská hospoda přišla po 60 letech o tradiční pivo. Podpásovka, soptí provozní

Když ostatní zdražují, tak my ne, řekli si majitelé restaurace. Už je prý málem zničila covidová pandemie, teď už o štamgasty přijít nechtějí. Takže mají pivo za zaokrouhlenou nákupní cenu. „Mnohdy slyšíme, že to je staré pivo, z loňských zásob, což není, my opravdu objednáváme, jak jsme objednávali dříve – co týden, co 14 dní,“ uvedla spolumajitelka Lucie Volková. Mohou si to prý dovolit, jejich lokál není primárně pivnice, ale restaurace a nabízí i ubytování. Vypadá to, že levné pivo byl dobrý tah. „Včera šlo přes 50 piv určitě,“ potvrdila výčepní Veronika Šliwová.

V centru Prahy naopak zaplatíte za půllitr dvanáctky v průměru 70 korun. I v hlavním městě se ale najdou hospody, kde je to levnější. Například v pražské Libni, kde stojí 61 korun. „Lidé trochu ubyli,“ připustil výčepní Jaroslav.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přesun piva do vyšší sazby DPH způsobil zdražení zlatavého moku. O kolik? Více se dozvíte v reportáži

Tagy: